Directorul Spitalului Judeţean Constanţa nu este de acord cu introducerea coplăţii la externare

Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Dan Căpăţână, nu este de acord cu proiectul Ministerului Sănătăţii de introducere a coplăţii pentru spitale şi spune că impactul emoţional adus astfel pacienţilor este mult mai mare decât baneficiul material obţinut.

RomaniaTV.net
30 ian. 2013, 16:01
Directorul Spitalului Judeţean Constanţa nu este de acord cu introducerea coplăţii la externare

Dan Căpăţână a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că introducerea sistemului de coplată nu va aduce beneficii materiale prea mari unităţilor sanitare şi a dat exemplul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde veniturile lunare rezultate în urma încasării coplăţii vor fi de aproximativ 0,2% din bugetul unităţii.

„Din cele 55.000 de externări, câte are Spitalul Judeţean pe un an de zile, după ce scădem copiii, persoanele cu venituri sub 720 de lei şi pensionarii, rămân cam vreo 32.000 de persoane posibil plătitoare. Dacă înmulţim cu 10 lei rezultă 320.000 de lei pe an, deci mai puţin de 30.000 de lei pe lună. Asta înseamnă aproximativ 0,2 la sută din bugetul Spitalului Judeţean pe o lună. Este o sumă nesemnificativă şi mi se pare mai mare deranjul să tai chitanţe decât beneficiul material pentru spital”, a spus Dan Căpăţână.

Acesta a precizat că impactcul emoţional asupra pacienţilor este prea mare ca să se justifice introducerea coplăţii.

„Și aşa pacienţii reclamă că sistemul este subfinanţat. Pacienţii plătesc asigurări şi nu se bucură de ceea ce ar trebui să se bucure, pentru că nu avem finanţare suficientă din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministrerul Sănătăţii pentru programele naţionale”, a spus Dan Căpăţână.

Directorul SCJU Constanţa a mai afirmat că, în loc să fie introdus acest sistem de coplată, mai bine s-ar verifica unde se duc banii plătiţi de pacienţi pentru asigurările de sănătate, pentru că numai o mică parte din aceste sume se întorc în sistem.

„Eu cred că ar trebui întrebat la Ministerul de Finanţe câţi bani se strâng la nivelul Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate şi câţi ajung de la Finanţe la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Nu cunoaşte nimeni cifrele astea. Cifrele astea ar trebui să fie publice, sunt banii noştri, ai tuturor, pe care îi dăm Ministerului de Finanţe şi care îi redistribuie mai departe. După informaţiile pe care le avem la nivelul Consiliului Judeţean, Constanţa primeşte, din ceea ce contribuie, numai aproximativ 14 la sută. Restul banilor nu ştie nimeni unde se duc”, a mai declarat Dan Căpăţână.

Pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.

Prevederile sunt cuprinse în proiectul Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 – 2014, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Documentul prevede introducerea coplăţii pentru spitale, pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii fiind de 5 lei, iar cel maxim de 10 lei.