„Dirijorul în alb” de la mitingul din 10 august se pensionează acuzând conducerea Jandarmeriei de „cleptocraţie avidă şi greţoasă, nedreptate inoculată psihic”

Colonelul Cătălin Paraschiv, care a devenit celebru în urma incidentelor violente ale jandarmilor de la mitingul din 10 august 2018, a decis să treacă urgent în rezervă, la doar 51 de ani, pe motiv că modul de conducere a Jandarmeriei „este bazat pe cleptocraţie avidă şi greţoasă, iar nedreptatea este inoculată psihic“.

17 feb. 2022, 09:52
„Dirijorul în alb” de la mitingul din 10 august se pensionează acuzând conducerea Jandarmeriei de „cleptocraţie avidă şi greţoasă, nedreptate inoculată psihic”

Colonelul Cătălin Paraschiv, comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie Vlad Ţepeş din cadrul Jandarmeriei Române, cunoscut drept „Dirijorul în alb”, cel care i-a coordonat pe jandarmii care au acţionat cu violenţă la mitingul din 10 august, a hotărât să treacă în rezervă. Acesta a împlinit vârsta care conferă dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă, conform art. 85, alin. 1, lit. a1 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, scrie Adevărul.

Citeşte şi: Dacian Cioloș demolează sistemul de justiție: „Dosarul 10 August este un eşec al capacităţii de a soluţiona dosare”

În raportul prin care îi cere şefului Jandarmeriei, generalul Alin Mastan, să îi aprobe trecerea în rezervă, colonelul Paraschiv arată că solicitarea „are în vedere prevederile art. 9 alin. 1 litera C din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, potrivit cărora, printre îndatoririle cadrelor militare, este şi «să preţuiască onoarea şi gloria de luptă ale forţelor armate ale României, ale armei şi unităţii din care fac parte, precum şi demnitatea gradului şi a uniformei militare pe care le poartă»”.

„Dirijorul în alb” acuză că „în ultima perioadă de timp, modul de conducere a Jandarmeriei Române este bazat pe cleptocraţie, o cleptocraţie avidă, greţoasă, născută din cel mai pur oportunism politic, iar nedreptatea şi inechitatea sunt inoculate psihic, ducând cu gândul la experimente psihologice de laborator, menite să scoată în relief rezilienţa militară”.

Citeşte şi: De ce a fost clasat dosarul 10 august. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au considerat că motivele invocate de fosta şefă a DIICOT nu au suport

Mai mult, colonelul îi mai spune şefului Jandarmeriei Române că funcţia socială a valorii este fracturată de arivismul şi ambiţia egoistă a comenzii instituţiei pe care o conduce, potrivit Adevărul.

Nu este prima oară când colonelul Paraschiv se supără pe sistem. S-a întâmplat şi în 2018, când preşedintele Klaus Iohannis a refuzat avansarea în grad a colonelului, deşi ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, a argumentat că „ofiţerul a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.