Dirijorul Ion Marin, eveniment de excepţie la revenirea în România

Joi, 5 septembrie, de la 11:00, celebrul dirijor Ion Marin va povesti cum este perceput în întreaga lume Festivalul George Enescu.
Alina Costache
04 sept. 2019, 16:45
Dirijorul Ion Marin, eveniment de excepţie la revenirea în România

Întâlnirea se va desfășura la Hotelul Sheraton, Salonul Diamond (mezanin) și va fi un prilej pentru jurnaliștii prezenți de a afla de la reputatul dirijor Ion Marin despre cum este privit Festivalul Internațional George Enescu de către lumea muzicală internațională și cât contribuie acesta la dezvoltarea brand-ului de țară.

La această „cafea muzicală” veți putea afla mai multe despre cel mai amplu proiect asociat al Festivalului Enescu – Orașul Cântă – o succesiune de 250 de evenimente muzicale susținute de ansamblurile și colaboratorii Programului Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică, inițiat în România de Maestrul Ion Marin. De asemenea, veți putea afla mai multe detalii despre colaborarea Maestrului Ion Marin cu Orchestra Națională a Franței, unul dintre ansamblurile simbol ale lumii, pe care îl va dirija sâmbătă, 7 septembrie, în cadul secțiunii „Mari orchestre ale lumii”.

Despre Maestrul Ion Marin

Personalitate fascinantă a scenei muzicale internaționale, Ion Marin este unul dintre puținii dirijori care se manifestă la cel mai înalt nivel atât în domeniul muzicii simfonice, cât și în cel al operei. Este invitat frecvent să dirijeze pe scenele marilor opere ale lumii și a condus toate orchestrele europene importante, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma și Orchestra Filarmonică din St. Petersburg.

Pe plan național și european, maestrul Ion Marin este o personalitate recunoscută în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei, imaginii României în lume, precum și pentru dimensiunea socială a impactului său.

Astfel, în anul 2006 Maestrul Ion Marin a fost onorat cu Premiul Regal Spaniol – „Madrid Creatividad”, pentru modul original în care abordează muzica de cameră, iar din 2010 este Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Comandor, decorație acordată de statul român în semn de apreciere deosebită a activității sale dirijorale, precum și pentru contribuția excepțională avută la promovarea imaginii României în lume.

Pe 14 ianuarie 2019, reputatul dirijor a fost decorat de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor. Distincţia a fost acordată „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia importantă avută la demararea şi dezvoltarea primului program naţional de integrare socială prin cântec coral din România, precum şi pentru promovarea artei muzicale româneşti în străinătate”.

Decorarea maestrului Marin a venit după ce, pe 10 ianuarie 2019, domnia sa a dirijat, pentru prima oară pe scena Ateneului, Orchestra Uniunii Europene, într-un concert prin care a fost celebrată preluarea de către România a Preşedinţiei Rotative a Consiliului Uniunii Europene. De altfel, Orchestra Uniunii Europene a fost oficial constituită la propunerea și cu participarea nemijlocită a maestrului Ion Marin și este compusă din 90 de muzicieni, membri ai celor mai valoroase orchestre din cele 27 de capitale europene.

Activitatea profesională a maestrului Ion Marin este întregită de implicarea hotărâtoare și ferventă în două mari programe, atât culturale, cât și sociale. Ion Marin este Directorului de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Candus Mundi România.

Inițiat în 2011, la inițiativa Maestrului Ion Marin, Programul Național Cantus Mundi este un instrument de integrare socială dedicat tinerilor și copiilor din România și își propune ca prin muzică să depășească toate barierele sociale sau de altă natură, formând astfel o comunitate culturală. Sub atenta îndrumare a fondatorului programului prin suportul constant al specialiștilor Corului Național de Cameră ,,Madrigal – Marin Constantin”, Cantus Mundi a fost lansat pe 29 septembrie 2011, iar trei ani mai târziu programul avea să fie instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014. Programul a devenit o nouă direcție a Corului Național de Cameră ,,Madrigal – Marin Constantin”, aflat în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale. După opt ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a strâns sub umbrela sa peste 1.300 de coruri. Peste 47.500 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării și, astfel, construiesc nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre. Unul dintre cele mai importante obiective ale programului este ca, la nivelul întregii țări, peste 4.000 de dirijori să coordoneze o comunitate de 250.000 de coriști.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Fosta angajată SRI, dată afară din Ministerul Fondurilor Europene. Premierul Bolojan i-a dat trei zile să-și strângă lucrurile
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de terenuri. NU mai poate fi folosită apa. Amendă 5.000 de lei, achitată în 15 zile
Playtech.ro
S-a modificat Codul rutier în Grecia. Greșeala pentru care poți lua amendă 1.200 de euro. Rămâi și 30 de zile fără permis
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Smerenia ucide. La propriu. Atunci când poartă cravată oficială și refuză protocolul
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Provocare periculoasă pe internet. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Unde a dispărut pantera neagră. Autoritățile din Bulgaria au încheiat căutările felinei
Cancan.ro
ALERTĂ medicală în România! Au explodat cazurile în zona Moldovei: Se înmulțesc de la săptămână la săptămână!
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Capital.ro
Pedeapsă cruntă pentru Călin Georgescu. Nu mai scapă! Decizia luată de autorități
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Liste cu oamenii care vor fi dați afară! Ordin de ultimă oră de la Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să supraviețuiești crizei economice: 7 pași simpli care îți salvează bugetul