Disciplină copii: 4 greşeli pe care le repetă părinţii încercând să-i cuminţească

Educarea şi disciplinarea copiilor nu este o meserie tocmai uşoară. Până şi cei mai bine intenţionaţi părinţi comit greşeli. Greşeli care mai apoi se răsfrâng asupra copilului.

RomaniaTV.net
27 mai 2016, 20:32
Disciplină copii: 4 greşeli pe care le repetă părinţii încercând să-i cuminţească

Tocmai de aceea ar fi indicat sa fim atenti la sfatul psihologilor, educatorilor, invatatorilor care au mai multa experienta in ceea ce priveste lucrul cu copiii.

Prea multi NU conduc la prea putina disciplina

„NU-ti mai bate sora!”, „NU mai strica jucariile!”, „NU mai trage cainele de coada!”, „NU ai voie la prize!” Ati numarat vreodata de cate ori spuneti NU copilului, in incercarea voastra de a-l disciplina? E drept, nici un parinte nu vrea sa se zica despre copilul lui ca este prost crescut sau needucat, dar cand i se spun prea multi NU, copilul devine imun. Pur si simplu nu-i mai aude. Asa ca, in loc sa-i spuneti „Nu face asta”, mai bine i-ati spune cum ati vrea sa se comporte. De exemplu, nu vreti ca cel mic sa stea in picioare in cada. „NU sta in picioare!” nu are efect. In schimb fraza „Este mai bine sa stai asezat in cada pentru ca este alunecoasa, poti cadea, te poti lovi si te va durea!” va fi mult mai bine asimilata. Nu numai ca va asocia caderea cu durerea (si durerea e ceva rau, cu siguranta a experimentat-o de cateva ori pana acum), dar are o alternativa. Are de ales, deci puterea e la el si acest lucru il responsabilizeaza. Iar cand a ales sa stea jos, faceti tot posibilul sa-i aratati cat de multumiti si de mandri sunteti de alegerea lui.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.