Tolontan dezvăluie discursul lui Băsescu. Preşedintele îşi cere scuze românilor

Jurnalistul Cătălin Tolontan a postat pe blogul său un text despre care afirmă că ar fi, chipurile, o copie a discursului pe care preşedintele Traian Băsescu îl va ţine astăzi. Una din temele centrale ale textului constă în scuzele pe care preşedintele Băsescu le cere românilor nemulţumiţi. Jurnalistul a mărturisit pentru RTV.NET că a sintetizat, sub forma unei cuvântări prezidenţiale, tot ce ar dori românii să audă din gura preşedintelui.

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 09:36
Tolontan dezvăluie discursul lui Băsescu. Preşedintele îşi cere scuze românilor

Conform lui Tolontan, şeful statului urmează să îşi prezinte scuzele sale pentru erorile comise de-a lungul mandatelor sale prezidenţiale. Unele dintre aceste erori se referă şi la derapajele de limbaj.

„Dragi români, uneori am făcut erori, dar întotdeauna am acționat cu bună credință. În calitate de președinte ales al României, înțeleg să-mi cer scuze, în numele meu și al statului, pentru greșelile comise, pentru lucrurile pe care nu le-am dus pînă la capăt și pentru efectele nedorite asupra vieții tuturor. Personal, regret excesele de limbaj și unele ieșiri publice sub spectrul tensiunii”, este scris în discursul pe care Tolontan l-a postat pe blog.

Despre ce este vorba în realitate

Discursul prezentat de jurnalistul Tolontan este unul imaginar. Tolontan a declarat pentru RTV.NET că a făcut un experiment, întrucât discursul este cel legitim, pe care oamenii îl aşteaptă acum.

Discursul este discursul rezonabil și legitim al oamenilor din piețe și din case, eu am grupat cererile lor și le-am redactat, folosind și documentul lansat de România Curată, un grup de ONG-uri care au propus partidelor un nou contract între politică și cetățean.

Interesant este că radiourile și televiziunile au făcut breaking-news, iar pe măsură ce află că discursul este imaginar, oamenii se dezumflă în direct. De ce? De ce credem că Traian Băsescu nu poate rosti un astfel de discurs și nu poate lua astfel de măsuri logice? De ce avem așteptări atît de mici de la cei pe care i-am ales?! Sînt convins că un președinte de țară poate rosti un discurs mult mai bine întocmit și mai înțelept decît cel al unui simplu ziarist?”, a declarat Tolontan pentru RTV.NET.