Discursul lui Obama despre starea naţiunii – VIDEO

Barack Obama a rostit miercuri noapte discursul anual despre starea naţiunii. Cu o puternică tentă populistă, speech-ul a pledat pentru susţinerea clasei de mijloc, pentru mai multă solidaritate între politicieni şi pentru investiţii mai mari în cercetare energetică şi în proiectele de reconstrucţie.

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 07:28
Discursul lui Obama despre starea naţiunii – VIDEO

Cea mai mare parte a discursului s-a axat pe problemele economice ale ţării. Obama a afirmat că Statele unite nu trebuie să devină o ţară polarizată, unde câţiva oameni sunt foarte bogaţi în vreme ce marea majoritate moare de foame.

„Promisiunea americană de bază spune că dacă cineva munceşte din greu, se poate descurca suficient de bine ca să-şi întreţină familia, să cumpere o casă, să-şi trimită copiii la facultate şi să pună ceva bani deoparte pentru pensie. Cea mai importantă problemă a timpurilor noastre este să găsim o soluţie de a menţine această promisiune vie”, a declarat Obama.

Obama a mai anunţat şi unele măsuri protecţioniste, menite să ajute economia americană în faţa concurenţei din străinătate.

„Astăzi anunţ înfiinţarea unei unităţi de respectare a regulilor comerciale, însărcinată cu investigarea practicilor comerciale incorecte în ţări precum China”, a precizat Obama.

De asemenea, el a pledat pentru reducerea cehltuielilor de război şi creşterea investiţiilor în infrastructură.

„Luaţi banii pe care nu-i mai folosim în războaie, utilizaţi jumătate pentru plata datoriilor iar restul, investiţii în proiecte de reconstrucţie, chiar aici, la noi acasă”, a mai spus preşedintele SUA.

Pe plan politic, Barack Obama a făcut apel la solidaritate şi a cerut cooperare între partide. De asemeena, el a pledat pentru creşterea investiţiilor în cercetare – mai ales în domeniul energiei regenerabile.