Discuţii aprinse între şeful DSP Arad şi medici pe tema coronavirus: „V-aţi ales prost meseria”, „Avem dreptul la protecţie”

Scandal la Direcția de Sănătate Publică din Arad, unde medicii de la Spitalul Județean, care urmează să meargă la triajul în vamă, s-au plâns că nu au echipament complet de protecție împotriva COVID-19 şi nici nu au fost instruiţi cum să se protejeze.

RomaniaTV.net
31 mart. 2020, 12:52
Discuţii aprinse între şeful DSP Arad şi medici pe tema coronavirus: „V-aţi ales prost meseria”, „Avem dreptul la protecţie”

O înregistrare video a discuţiei dintre şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Constantin Cătană, şi personal medical din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, care urmează să fie trimisă la vamă pentru triaj, au devenit publică după ce a fost postată pe reţelele sociale.

„V-aţi ales prost meseria! Auziţi?”, le-a transmis şeful DSP cadrelor medicale care îi reproşau lipsa echipamentelor de protecţie faţă de coronavirus.

„Te iei şi te duci dacă nu vrei să mergi! Ascultă-mă acuma când vorbesc! Poliţia de Frontieră, o să ajungi acolo, şi o să vezi că poliţistul de frontieră are o mască simplă, atât. Poliţistul de frontieră care a vorbit cu 100.000 (de oameni care au intrat în ţară – n.r.). Acum io vorbesc, da? Dacă nu, iei liftul şi la revedere!”, s-a răstit Cătană la medic chirurg.

Acesta din urmă a ripostat, afirmând că nici în sala de operaţie nu are mai mult de o mască, deşi ar avea nevoie de un echipament eficient. 

Multe cadre medicale s-au plâns că se tem să meargă la frontieră, unde are loc triajul epidemiologic în cazul celor care intră în ţară, pentru  nu au echipamente de protecţie eficiente şi nici nu au fost instruiţi cum să folosească echipamentul pe care l-au primit până în prezent.

„Avem dreptul să cerem o protecţie, nu?”, a spus o angajată a SCJU, care a atras atenţia şi că personalul trebuie să fie instruit cu privire la purtarea echipamentului, format doar dintr-o mască şi un combinezon.

„Putem să îl contaminăm înainte de a-l lua pe noi (…) Noi nu suntem instruiţi! Am întrebat ieri dacă primim echipamente de protecţie, nimeni nu ştia nimic”, a spus femeia.

„Hai că văd că eşti inteligentă. Cum se ia echipamentul ca să nu contaminezi? Dar pe cine să contaminezi?”, este replica haluciantă a şefului DSP Arad.

„Pe mine, pentru protecţia mea. Eu vă spun că 90 la sută din medici nu ştiu să îl ia corespunzător”, a răspuns femeia.