Discuţiile privind majorarea salariilor din educaţie au fost AMÂNATE: Sindicatele vor majorări din octombrie

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la finalul discuţiilor de la Guvern pe tema majorării salariilor din educaţie, că s-a convenit o amânare a discuţiilor până în 15 septembrie.

24 aug. 2015, 13:43
Discuţiile privind majorarea salariilor din educaţie au fost AMÂNATE: Sindicatele vor majorări din octombrie

Propunerile de majorare a salariilor din educaţie au fost discutate luni, la Guvern, într-o întâlnire la care erau aşteptaţi să participe reprezentanţi ai sindicatelor, premierul Victor Ponta şi miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii. Sindicaliştii speră să obţină majorări salariale pe măsura celor promise medicilor: cu 25 la sută, fie şi prin devansarea măririlor convenite pentru anul 2016. Un profesor debutant câştigă în acest moment 830 de lei.

Guvernul României doreşte ca Educaţia şi Sănătatea să meargă în acelaşi ritm în ceea ce priveşte creşterea salariilor. Săptămâna viitoare ne vom întâlni cu doamna ministru Plumb să vedem dacă agreează propunerile noastre care sunt net superioare decât cele pe care ni le-a făcut Ministerul Muncii. Noi am solicitat ca acordul pe care l-am semnat la finalul anului trecut să fie luat în considerare într-un mod mult mai convenabil nouă. Vom avea o nouă rundă de negocieri pe 14 sau 15 septembrie şi atunci vom şti procentele cu care ni s-ar putea creşte salariile poate chiar din octombrie. Promisiunea este că Educaţia şi Sănătatea va avea traiectorii comune în ceea ce priveşte urcuşul în Legea salarizării. Vor fi creşteri de salarii semnificative„, a declarat Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, la finalul negocierilor de la Guvern.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii.

”Au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar nu putem da un răspuns până nu ştim stadiul legii salarizării şi ce se va întâmpla cu Codul Fiscal”, a declarat ministrul Educaţiei.

Am cerut ca Guvernul să facă eforturi (pentru ca salariile să crească — n.r.) înainte de data de 1 ianuarie. Ca să fim corecți, făcând niște calcule matematice, am obținut până acum 10 procente prin Ordonanța 83 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015 — n.r.). Dorim ca Guvernul să facă eforturi să primim 15 procente înainte de data de 1 ianuarie 2016. Cele 5 procente (pe care le vom primi din septembrie n.r.) sunt stabilite prin acord, nici nu se pune problema asupra lor. Am putea avea spre sfârșitul anului o creștere salarială. Noi acest lucru îl sperăm și pentru asta am venit aici, dar procentele vor fi stabilite în următoarea întâlnire„, a mai spus Anton Hadăr.

Acesta a precizat, totodată, că speră ca Legea salarizării să intre în vigoare din toamna acestui an.

Noi sperăm ca legea salarizării să intre în vigoare din toamnă. Ne vom duce săptămâna viitoare la doamna ministru Rovana Plumb și vom negocia grilele pe care le-am propus. Oricum, grile convenabile pentru noi. Avem creșteri și de trei ori ale salariilor pentru gradele didactice de tipul „șef de lucrări” sau „lector-asistent”. Am redus decalajul conferențiar — profesor. Sunt lucruri frumoase acolo, numai să ni se accepte. Avem sporuri pe care le-am pierdut și care vor fi reintroduse. Noi sperăm către sfârșitul anului ca învățământul să primească în avans procentele pe care le-ar avea de primit în anul viitor. Mai avem 10 procente în acordul pe care îl avem cu Guvernul semnat la finalul anului trecut. Anul acesta am primit zece procente, cinci în martie, cinci în septembrie și dacă vor veni și procentele anului viitor către sfârșitul anului cred că este un pas înainte„, a mai spus președintele „Alma Mater”.

La rândul său, Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a precizat că ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a angajat că „va face efortul ca până la finalul lunii octombrie să înainteze în Parlament Legea salarizării”.

Doamna Rovana Plumb s-a angajat astăzi că face efortul ca până la finalul lunii octombrie să înainteze în Parlament această Lege a salarizării. Există timp suficient dacă până la finalul lunii octombrie această lege va intra în Parlament, într-o lună de zile cele două Camere o pot adopta. Până la finalul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie această lege poate fi adoptată de Parlament. Avem promisiunea că Educația și Sănătatea vor avea traiectorii comune în ceea ce privește creșterile salariale, în ceea ce privește urcușul în Legea salarizării, pentru că totuși vor fi creșteri de salarii semnificative, atât la medici cât și la noi. Vom avea, sperăm, un traseu mult mai abrupt în ceea ce privește atingerea salariilor limită„, a subliniat Simion Hancescu.

CITEŞTE ŞI Miniştrii Plumb şi Teodorovici, chemaţi să dea raportul pe Legea salarizării şi majorările salariale