Dispozitivul care te ajută să faci o economie de până la 25% la energia electrică. Este util și celor cu centrale, și celor racordați la sistemul centralizat

În ciuda plafonărilor din ultima perioadă de timp și a ajutoarelor financiare acordate de Guvern pentru plata facturilor, românii continuă să plătească mult la utilități. Iar costurile cresc în sezonul rece, atât pentru cei care au centrale termice, cât și pentru cei care sunt racordați la sistemul centralizat.

02 mart. 2024, 11:56
Dispozitivul care te ajută să faci o economie de până la 25% la energia electrică. Este util și celor cu centrale, și celor racordați la sistemul centralizat

Oricât ai încerca să faci economie la energia electrică, acest lucru este aproape imposibil atunci când afară este frig. Iar asta se întâmplă cam jumătate de an, începând de pe la mijlocul toamnei și până pe la începutul primăverii.

Cei care vor să economisească banii la factura lunară trebuie să știe că pot face asta cu ajutorul unui dispozitiv banal. Acesta poate reduce costurile cu până la 25%. Este  vorba despre robinetul termostatic.

Dispozitivul care te ajută să faci o economie de până la 25% la energia electrică

Așadar, poți avea un control inteligent al căldurii prin utilizarea unui termostat programabil, care te va ajuta să reglezi temperatura în locuință, astfel încât, în încăperile mai puțin folosite temperatura să fie mai mică decât în cele în care îți petreci cea mai mare parte din zi. Chiar și în sezonul rece, poți alege să nu încălzești întreaga locuință la același nivel. Se recomandă ca în dormitor să fie cea mai mare temperatură, iar în camera de zi, poți opta pentru câteva grade în minus.

Citeste si VIDEO Cum reglezi factura din şurubelniţă. Termopanele fixate de iarnă îţi țin casa mai călduroasă și facturile mai mici

Știai că un robinet termostatic poate aduce o economie de energie de până la 25%? Cu ajutorul lui, poți regla cu ușurință nivelul de căldură în camerele puțin folosite”, se arată pe site-ul celor de la ENEL.

În apartamentele cu sistem de încălzire centralizată, o măsură mai ieftină și simplu de implementat este instalarea la fiecare calorifer a unor supape termostatice, ce pot reduce consumul de căldură cu circa 5%, fără pierderea confortului termic. De asemenea, montarea unor sisteme moderne de ventilație a aerului va contribui la un control al căldurii sporit.

Temperatura ideală pe care trebuie să o ai în casă în funcție de cameră

Atunci când afară temperaturile sunt scăzute, în casă nivelul de căldură ar trebui să fie situat în jurul valorii de 20-25 de grade. În urma unor experimente realizate de cercetătorii din domeniu, s-a ajuns la concluzia că ideal ar fi ca în casă să fie temperatura de 21°C.

Citeste si VIDEO Cum reglezi termopanele pentru iarnă. Secretul care îţi va ține casa mai călduroasă și facturile mai mici

Dacă locuiești la bloc și stai la ultimul etaj, poți seta termostatul între 18-20 de grade, valoare care să fie uniformă în toată casa. Experții au dezvăluit care sunt temperaturile ideale pentru fiecare cameră:

  • Living: 20-22°C
  • Dormitor: 16-19°C
  • Bucătărie: 18-20°C
  • Baie: 22-24°C
  • Hol: 15-18°C
  • Cămară: 15-18°C
  • Bibliotecă: 20-22°C

Experții vin cu precizări și susțin că aceste valori sunt standard pentru persoanele care stau acasă și sunt active. Dacă ești în mare parte plecat, poți seta temperaturile cu câteva grade mai mici.