Dmitri Medvedev, declaraţii îngrijorătoare: „Acest război va dura, cel mai probabil, zeci de ani. Ucraina va dispărea inevitabil!”

Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, văzut ca unul dintre cei mai fideli aliaţi ai lui Vladimir Putin, a declarat că războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani, cu perioade lungi de lupte întrerupte de armistiţii.

26 mai 2023, 12:09
Dmitri Medvedev, declaraţii îngrijorătoare: „Acest război va dura, cel mai probabil, zeci de ani. Ucraina va dispărea inevitabil!”

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, mai spune că Ucraina ca stat va dispărea inevitabil, dar acest lucru se poate întâmpla în funcție de diferite scenarii, ceea ce va determina probabilitatea unei reluări a conflictului.

„Am scris recent de ce Ucraina va dispărea. Acum este timpul să spunem cum va dispărea Ucraina, precum și care este riscul unei reluări a conflictului în Europa și în lume. Va depinde de modul în care va decurge procesul de dezintegrare a acestui stat muribund ca urmare a unui conflict militar pierdut”, a scris Dmitri Medvedev, joi, pe canalul său Telegram.

Potrivit lui Medvedev, există două astfel de căi. „Sau calea unei erodări relativ lente a statalității ucrainene, cu pierderea treptată a elementelor rămase ale suveranității statului. Sau calea prăbușirii sale instantanee cu anihilarea simultană a tuturor semnelor de statalitate”, a spus el.

„Acest conflict va dura foarte mult timp, cel mai probabil zeci de ani”, a declarat Medvedev, citat de RIA. „Atât timp cât există o astfel de putere (la Kiev – n.r.), vor fi, să zicem, trei ani de armistiţiu, doi ani de conflict şi totul se va repeta”, a continuat el, reiterând afirmaţia Moscovei că Ucraina este un stat nazist.

Citeşte şi: Adjunctul spionajului militar ucrainean spune că „asasinarea lui Putin e o prioritate”, iar Prigojin este şi el pe listă. Răspunsul lui Peskov: „Regimul terorist vorbeşte despre aspiraţiile sale teroriste”

În orice caz, a continuat politicianul, după o astfel de prăbușire, trei scenarii sunt probabile.

În primul caz, regiunile vestice ale Ucrainei „intră sub controlul mai multor state UE odată cu punerea în aplicare a ulterioarelor Anschluss” (așa-numita încorporare a Austriei în Germania nazistă, c. f. TASS) din aceste terenuri de către statele beneficiare.”

„În același timp, va rămâne un anumit teritoriu ucrainean „no-man’s”, care este stors între Rusia și teritoriile care au intrat sub suveranitatea unui număr de țări europene. Restul teritoriului fără stăpân își declară succesiunea din fosta Ucraină, personalitatea sa juridică internațională și intenția sa de a returna terenurile pierdute prin toate mijloacele. Firește, ținând cont doar de acele ținuturi care au devenit parte a Rusiei”, a descris Medvedev posibila desfășurare a evenimentelor.

În opinia sa, în același timp, această „nouă” Ucraină își va declara imediat dorința de a adera la Uniunea Europeană și la NATO, ceea ce se va întâmpla pe termen mediu. „Conflictul armat se reia după o scurtă perioadă de timp, transformându-se într-unul permanent, dar cu amenințarea unei scurgeri rapide a acestuia într-un al treilea război mondial cu drepturi depline”, a declarat politicianul.

Citeşte şi: Zelenski anunţă că 106 soldaţi ucraineni, capturaţi de ruşi în Bahmut, au fost recuperaţi