Cod roşu de inundaţii. MAI: Sunt afectate de inundaţii 71 de localităţi din 15 judeţe – UPDATE

Hidrologii au prelungit, miercuri, o avertizare cod roşu de inundaţii. Până miercuri la ora 18.00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL în judeţele Covasna și Brașov. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, peste 70 de localităţi din 15 judeţe sunt afectate de inundaţii.

14 mart. 2018, 05:42
Cod roşu de inundaţii. MAI: Sunt afectate de inundaţii 71 de localităţi din 15 judeţe – UPDATE

Peste 70 de localităţi din 15 judeţe sunt afectate de inundaţii. La nivel naţional, peste 130 de case şi anexe gospodăreşti şi mai multe drumuri sunt afectate de inundaţii, potrivit informaţiilor transmise miercuri dimineaţă de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, au fost afectate de inundaţii 71 de localităţi din Bucureşti şi din 15 judeţe – Argeş, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureş, Prahova, Olt, Teleorman şi Vaslui.

La nivel naţional, au fost afectate 53 de case, 85 de anexe gospodăreşti, 639 fântâni, 5 poduri, 34 de beciuri, două drumuri naţionale şi cinci drumuri judeţene.

În localitatea Homorod (Braşov) au fost evacuate preventiv 6 persoane în locuinţele cărora intrase apa, dar acestea au revenit la domiciliu după ce starea de pericol a trecut.

Potrivit MAI, peste 3.000 de pompieri sunt în teren cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice care intervin în sprijinul populaţiei.

Hidrologii au prelungit avertizările de INUNDAŢII. A fost emis COD ROŞU în Covasna şi Braşov. COD PORTOCALIU în 10 judeţe


INUNDAŢII în Teleorman: 16 localităţi afectate de inundaţii şi un drum judeţean închis din cauza apei de pe carosabil

Aproape 400 de curţi din judeţul Teleorman sunt inundate, 16 localităţi fiind afectate de inundaţii şi un drum judeţean, DJ 503, închis din cauza apei de pe carosabil, se arată într-un comunicat al ISU Teleorman.

„Astăzi (miercuri, n.r.) la ora 10.00, la nivelul celor 16 localităţi afectate, situaţia centralizatoare cuprindea următoarele date: 394 de curţi inundate, 25 de locuinţe afectate, 124 de anexe gospodăreşti, circa 14 km de drumuri comunale, 14 km de drumuri judeţene, 80 de beciuri, aproximativ 680 de fântâni, peste 480 ha de terenuri arabile şi cca. 442 ha de păşuni/fâneţe”, se precizează în comunicatul ISU Teleorman.

Conform sursei citate, ca urmare a revărsării râului Câlniştea, în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, DJ 503 este inundat cu apă, cu o adâncime de circa 40 cm, motiv pentru care acest sector de drum este închis traficului rutier.

Pentru evitarea acestei porţiuni de drum închis, participanţii la trafic sunt rugaţi să folosească ruta ocolitoare pe DC 18 Drăgăneşti Vlaşca – Comoara – Botoroaga, cu reintrare pe DJ 503 Botoroaga – Videle. De asemenea, o porţiune din E 70, aflat la intersecţia cu DJ 503, este inundată cu apă, cu o adâncime de circa 20 cm, motiv pentru care traficul rutier este îngreunat.

”Pentru asigurarea unei intervenţii eficiente în cazul creşterii alarmante a apelor în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, care să pună în pericol viaţa ori bunurile materiale ale cetăţenilor, încă de aseară (marţi-n.r.) a fost dislocat la Punctul de Lucru al pompierilor militari din localitate un efectiv de 30 de pompieri militari din cadrul Detaşamentelor Videle şi Alexandria, care au în dotare 2 camioane, 2 motopompe de mare capacitate, 2 motopompe transportabile, o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Alături de aceştia, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Drăgăneşti Vlaşca a mobilizat 20 de cetăţeni, cu mijloace specifice de intervenţie (buldoexcavatoare, camioane, încărcătoare, o vidanjă şi motopompe), gata să intervină în cazul în care situaţia o impune”, se mai arată în comunicatul ISU Teleorman.

Autorităţile din Teleorman anunţă că monitorizează situaţia debitelor şi nivelurilor pe cursul de apă al râului Câlniştea, atât pe raza localităţii Drăgăneşti Vlaşca, cât şi în amonte, astfel încât orice situaţie să poată fi gestionată în mod eficient.

”Din cauza precipitaţiilor abundente de ieri (marţi, n.r.), a scurgerilor de ape de pe versanţi şi a revărsării unor râuri, 16 localităţi din judeţul Teleorman au fost afecatate de inundaţii, şi anume: Gălăteni, Botoroaga, Orbeasca, Trivalea Moşteni, Tătărăştii de Jos, Tătărăştii de Sus, Bogdana, Măgura, Poeni, Furculeşti, Scurtu Mare, Necşeşti, Siliştea Gumeşti, Călineşti, Videle şi Drăgăneşti Vlaşca”, precizează ISU Teleorman în comunicatul de presă.

Conform documentului citat, cea mai dificilă situaţie pe care autorităţile locale şi judeţene au avut-o în cursul zilei de marţi s-a regăsit în localitatea Orbeasca, cu cele trei sate apărţinătoare – Orbeasca de Sus, Orbeasca de Jos şi Lăceni, unde apa a inundat aproximativ 250 de metri din DJ 504, îngreunând circulaţia în zonă. Tot în Orbeasca, mai multe locuinţe, anexe gospodăreşti şi curţi au fost inundate.

Pentru sprijinirea cetăţenilor şi autorităţilor locale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman a trimis în zona afectată 21 de pompieri militari, cu mijloace specifice de intervenţie, care, împreună cu aproximativ 20 de cetăţeni, mobilizaţi de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Orbeasca, au umplut peste 1.000 de saci cu nisip. Cu sacii au fost realizate bariere de protecţie şi îndiguiri în jurul locuinţelor şi anexelor gospodăreşti, reuşind în acest fel să se salveze bunuri materiale considerabile. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Orbeasca a intervenit în zonă cu două buldoexcavatoare, un camion, un încărcător şi o motopompă.

Pentru evacuarea apei din gospodării, pompierii militari teleormăneni au mai intervenit cu motopompele din dotare în următoarele localităţi: Alexandria, Turnu Măgurele, Furculeşti, Trivalea Moşteni, Botoroaga, Poeni (sat Vataşi), Voievoda, Mavrodin, Crângu şi Calomfireşti.

”Din cauza faptului că în localităţile afectate sunt mai multe fântâni inundate, recomandăm cetăţenilor să nu consume apă din acestea, existând pericol de îmbolnăvire. În cazul în care au probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă, alimente, medicamente sau alte materiale de strictă necesitate, cetăţenii sunt rugaţi să apeleze imediat la sprijinul autorităţilor locale”, precizează ISU Teleorman.

 

INUNDAŢII ÎN BOTOŞANI. Un drum de acces către cătunul Balaban din comuna Hilişeu Horia din judeţul Botoşani a fost inundat pe o lungime de circa 100 de metri, ca urmare a revărsării afluenţilor râului Jijia, pârâurile Martin şi Ţiganului, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, Dorina Lupu.

Potrivit acesteia, cătunul are peste 100 gospodării, în care locuiesc 178 de persoane, dintre care 32 copii.

Ieşirea din matcă a afluenţilor râului Jijia a produs, de asemenea, inundarea a 70 de hectare de păşune şi 50 de hectare de culturi de cereale.

O echipă mixtă formată din pompieri militari şi voluntari, poliţişti, specialişti ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi ai Primăriei Hilişeu Horia sunt la faţa locului pentru a acorda sprijin populaţiei.

 

INUNDAŢII în MUREŞ. Câteva zeci de gospodării şi anexe gospodăreşti au fost inundate în urma ploilor puternice din noaptea de marţi spre miercuri în localitatea Gurghiu din judeţul Mureş, în urma revărsării apelor fiind afectat şi un drum, 40 de podeţe şi mai multe suprafeţe de teren agricol.

Potrivit ISU Mureş, în urma ploilor puternice 20 de gospodării, cinci pivniţe şi o locuinţă au fost inundate în localitatea Gurghiu. De asemenea 40 de podeţe au fost colmatate, iar DN 13C, dar şi drumuri comunale sau străzi au fost inundate.

În aceeaşi zonă, 10 hectare de teren agricol au fost inundate. Conform sursei citate, în zona Vânători, în amonte de un pod, există posibilitatea ieşirii din matca a râului Târnava Mare.

UPDATE.  Drumul judeţean DJ 503 a fost închis circulaţiei, miercuri dimineaţa, în zona localităţii Drăgăneşti Vlaşca, din cauza apei de pe carosabil, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman.

Autovehiculele sunt deviate pe o rută ocolitoare.

”În localitatea Drăgăneşti Vlaşca, în zona pieţei, DJ 503 a fost închis. Ruta ocolitoare este pe DC 18 Drăgăneşti Vlaşca – Comoara – Botoroaga -Videle. La punctul de lucru Drăgăneşti Vlaşca avem dislocaţi 30 de pompieri cu trei motopompe de mare capacitate”, precizează ISU Teleorman.