DNA a trimis în judecată în 2012, 828 de inculpaţi, iar 734 de persoane au fost condamnate

DNA a trimis în judecată, în 2012, 828 de inculpaţi, din care 120 în stare de arest preventiv. Numărul condamnaţilor definitiv a crescut anul trecut cu 150%, respectiv 743 de persoane au primit sentinţe de condamnare, dintre care opt sunt demnitari ai statului român.

28 feb. 2013, 15:53
DNA a trimis în judecată în 2012, 828 de inculpaţi, iar 734 de persoane au fost condamnate

Potrivit raportului de activitate a DNA pe 2012 s-a menţinut rata mare a condamnărilor şi a celorlalte decizii prin care instanţele de judecată au stabilit vinovăţia, respectiv 90% din totalul persoanelor faţă de care s-au pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive în anul 2012, potrivit Mediafax.

Procurorii DNA au trimis în judecată 828 de inculpaţi, din care 25 persoane juridice, iar 120 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv.

Numărul condamnaţilor definitiv a crescut anul trecut cu 150 la sută, respectiv 743 de persoane au primit sentinţe de condamnare, dintre care opt sunt demnitari.

Raportat la calitatea persoanelor, s-a dispus trimiterea în judecată a 332 de persoane care au ocupat funcţii de conducere, control, demnităţi publice ori alte funcţii importante, dintre care amintim: şapte demnitari, un consilier personal al ministrului, un vicepreşedinte de Consiliu judeţean, zece magistraţi, 17 avocaţi, 31 de poliţişti, un director al DGIPI, 28 de lucrători vamali, şapte comisari de Gardă Financiară, 12 inspectori fiscali (trei directori şi opt inspectori DGFP, un inspector ANAF), un vicepreşedinte de sindicat, un rector, un prorector, zece directori de companii/societăţi naţionale, 13 directori din alte instituţii publice etc.

Ca şi în anii precedenţi, corupţia în instituţiile de aplicare a legii a constituit o prioritate a activităţii DNA, dovadă fiind faptul că, din cei 803 inculpaţi persoane fizice trimişi în judecată, 13% îşi desfăşurau activitatea în instituţii de aplicare a legii.

Au fost condamnaţi definitiv cinci magistraţi, 71 de poliţişti, 45 de inculpaţi din instituţii financiare de control şi alte instituţii de control (lucrători vamali, comisari ai Gărzii Financiare, inspectori fiscali, etc.). Au fost condamnaţi definitiv 12 avocaţi, iar prin hotărâri nedefinitive 14 avocaţi.

Preşedintele CSM Oana Schmidt Hăineală a apreciat că DNA a devenit o structură modernă şi matură, care răspunde unor necesităţi sociale. Calităţile profesionale ale persoanelor care activează în DNA au făcut din această instituţie un standard de raportare profesională iar consecvenţa şi fermitatea explică rezultatele prezentate.