DNA îl reclamă pe Victor Ponta la CSM: Declaraţiile lui subminează activitatea procurorilor UPDATE

DNA a dat publicităţii un comunicat în care anunţă că cere Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta după anunţul privind trimiterea sa în judecată în dosarul Turceni-Rovinari, apreciind că acestea subminează activitatea procurorilor şi aduc atingere independenţei justiţiei.

RomaniaTV.net
18 sept. 2015, 10:57
DNA îl reclamă pe Victor Ponta la CSM: Declaraţiile lui subminează activitatea procurorilor UPDATE

UPDATE, ORA 16.15: Conducerea CSM a sesizat Inspecția Judiciară, la solicitarea procurorilor DNA, în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură afirmații publice ale premierului Victor Ponta au fost de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de rezultatul votului unanim exprimat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție cu ocazia Adunării Generale a Procurorilor din 18 septembrie, prin care au solicitat Consiliului să analizeze dacă afirmațiile publice ale lui Victor Ponta, prim-ministrul României, făcute ca urmare a trimiterii sale în judecată, aduc atingere independenței sistemului judiciar. În temeiul art. 30 alin 1 din Legea 317/2004, conducerea Consiliului a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură afirmațiile publice ale lui Victor Ponta au fost de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său„, se arată într-un comunicat al CSM.

De asemenea, CSM solicită respectarea obligației de rezervă față de activitățile sistemului judiciar, mai ales în situațiile în care se face referire la cauze aflate în derulare pe rolul parchetelor sau instanțelor de judecată.

Depășirea obligației de rezervă ce incumbă reprezentanților puterilor statului de drept afectează echilibrul acestuia și aduce atingere valorilor sale fundamentale„, atrage atenția CSM.

Victor Ponta a scris pe Facebook, după ce a fost trimis în judecată alături de Dan Şova şi alte trei persoane, că procurorul care a instrumentat dosarul are o „obsesie” de a se afirma. Premierul a subliniat că „singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani”.

Citeşte şi Un judecător s-a autorecuzat din dosarul lui Victor Ponta pe motiv de incompatibilitate

Ca urmare a acestor afirmaţii, Adunarea Generală a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi și subiectul privind aceste declarații lansate în spațiul virtual de către premierul României.

Citeşte şi Victor Ponta, trimis în judecată: Preşedintele Iohannis NU îl poate suspenda din funcţie

„Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenți la Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său. Declarația respectivă este cu atât mai gravă, cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar„, se arată în comunicatul DNA.

Citeşte şi Premierul Victor Ponta are un nou dosar la DNA. Ce urmăresc procurorii

În solicitarea adresată CSM, procurorii Direcției Naționale Anticorupție consideră că afirmațiile denigratoare făcute de primul ministru afectează reputația profesională a procurorului care a instrumentat cauza cât și a procurorilor abilitați să se pronunțe cu privire la legalitatea și temeinicia soluției dispuse în dosarul respectiv – trimitere în judecată.

„Aceste afirmații pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cât și probitatea morală și profesională a procurorilor care-și desfășoară activitatea în cadrul acestei instituții, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenței Direcției Naționale Anticorupție”, se subliniază în documentul citat.

Citeşte şi RECHIZITORIUL DNA, prin care Victor Ponta şi Dan Şova au fost trimişi in judecată