DNA, Parchetul General şi SRI, primele REACŢII după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă

DNA, Parchetul General şi SRI, primele reacţii oficiale după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă! Instituţiile ai căror reprezentanţi apar implicaţi în înregistrările făcute de fostul deputat au răspuns la solicitările România TV. 

RomaniaTV.net
10 feb. 2017, 14:19
DNA, Parchetul General şi SRI, primele REACŢII după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă

Pe 13 ianuarie, România TV a solicitat DNA să comunice dacă procurorii s-au autotsesizat în legătură cu generalul Florian Coldea, în urma dezvăluirilor făcute în presă de fostul deputat Sebastian Ghiţă. S-a vorbit despre vacanţe petrecute de cei doi, alături de familii, în destinaţii de lux, despre facturi false prezentate către SRI. DNA a răspuns pe 8 februarie, că nu se poate comunica public pe acest aspect. MAi mult, s-a subliniat că nu se pot furniza informații despre existența sau inexistența unei anchete!

România TV a încercat să afle informaţii şi de la Parchetul General, despre stadiul în care este ancheta şi câţi martori au fost audiaţi până acum, dacă după traian Băsescu procurorii i-au audiat şi pe Laura Codruţa Kovesi sau Florian Coldea. Cu toţii apar în dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă. Solicitarea a fost făcută pe 3 februarie. După ce procurorul general a direcţionat de trei ori către biroul de presă, pe 10 februarie, România TV a primit răspuns. În afară de comunicatele de presă, restul informaţiilor sunt secrete. Publicitatea ar periclita bunul mers al anchetei. Totuşi, 40 de jurnalişti de la România TV au fost audiaţi în dosar.

România TV s-a adresat şi SRI, pe 10 ianuarie, după ce au fost date publicităţii imagini cu Florian Coldea, prezent la o vilă a lui Sebastian Ghiţă. S-a solicitat un punct de vedere de la instituţie şi s-a primit un răspuns abia pe 7 februarie. Indirect, jurnaliştii au fost redirecţionaţi către declaraţii făcute în spaţiul public sau către comunicatele de presă. 

CUM RĂSPUNDE DNA DUPĂ DEZVĂLUIRILE LUI SEBASTIAN GHIŢĂ

Solicitare România TV: Vă rog să-mi comunicaţi dacă pe rolul DNA, Secţia Militară, a fost deschisă o anchetă în legătură cu generalul Florian Coldea, în urma dezvăluirilor apărute în presă pe care le-a făcut fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Răspuns DNA: În acest moment nu deținem date care ar putea face obiectul unei comunicări publice referitoare la aspectele menționate. Prin urmare, nu vă putem furniza niciun fel de informații despre existența sau inexistența unei cauze care să privească aspectele din cererea dvs. 

CUM RĂSPUNDE PARCHETUL GENERAL DUPĂ DEZVĂLUIRILE LUI SEBASTIAN GHIŢĂ

Solicitare România TV: Vă rog să-mi aprobați solicitarea şi să-mi comunicați următoarele: în dosarul deschis în urma înregistrărilor lui Sebastian Ghiţă şi înregistrarea cu Traian Băsescu, în care a fost începută urmărirea penală in rem, în ce stadiu este ancheta şi câţi martori au fost audiaţi până acum, dacă au fost audiaţi Laura Codruţa Kovesi sau Florian Coldea. 

Răspuns PG: Conform comunicatului remis mass-media la data de 4 ianuarie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat un dosar penal constituit ca urmare a informaţiilor apărute în presă privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, astfel cum a rezultat din înregistrarea făcută publică la data de 3 ianuarie 2017 de România TV, urmărirea penală fiind începută cu privire la faptă.(…) Alte informaţii nu pot fi furnizate în acest moment, întrucât publicitatea acestora ar putea periclita bunul mers al anchetei.

CUM RĂSPUNDE SRI DUPĂ DEZVĂLUIRILE LUI SEBASTIAN GHIŢĂ

Solicitare România TV: Ca urmare a imaginilor apărute în spațiul public de la o întâlnire la
care a fost prezent domnul Florian Coldea în februarie 2015 la vila de la Cheia a domnului Sebastian Ghiţă, va rugam sa precizați dacă şi în ce condiții a avut loc acea întâlnire şi care este poziția oficială a instituției.

Răspuns SRI: Toate informațiile referitoare la alegațiile din spațiul public au fost puse la dispoziția Comisiei Comune Permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI. De asemenea, informațiile destinate publicului se pot regăsi în comunicatele de pe site-ul Serviciului Român de Informații, în declarația directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, precum și în declarațiile președintelui Comisiei, domnul senator Adrian Țuțuianu.