Şef adjunct DNA: Majoritatea TABLOURILOR lui Vâlcov sunt achiziţionate din STRĂINĂTATE

Majoritatea tablourilor ridicate de DNA în dosarul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov fuseseră achiziţionate din străinătate, unele la licitaţie, a declarat, vineri, procurorul-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor, citat de HotNews. El a precizat că tablourile se află la sediul DNA, însă trebuie predate imediat unei instituţii de profil care să aibă condiţii de păstrare.

RomaniaTV.net
27 mart. 2015, 10:48
Şef adjunct DNA: Majoritatea TABLOURILOR lui Vâlcov sunt achiziţionate din STRĂINĂTATE

Majoritatea sunt achizitionate din afara teritoriului Romaniei. Proveninenta e stabilita in anumite limite. Unele sunt de la case de licitatie„, a declarat Nistor, chestionat de jurnalisti in legatura cu tablourile ridicate la perchezitiile efectuate in dosarul care il vizeaza pe sanatorul PSD darius Valcov.

Procurorii incep vineri procedura de identificare si certificare a tablourilor, o echipa de muzeografi si alti specialisti in domeniul artei, de la Ministerul Culturii, urmand sa faca evaluarile.

De astazi demaram procedura de identificare, certificare de catre o comisie de specialisti in domeniu. Noi suntem procurori, nu ne pricepem la evaluarea unei picturi. Pot fi si falsuri, pot fi si reale. Noi vrem sa facem evaluarea cat mai rapid, pentru ca avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor institutii de profil, noi nu avem conditii sa pastram acele obiecte. Pe masura ce se deruleaza procedura de identificare-certificare-evaluare, ele vor fi predate catre o institutie de profil care le va pastra pana la solutionarea definintiva a cauzei”, a mai spus Nistor, prezent la conferinta Combaterea Criminalității în Domeniul Achizițiilor Publice, orgaizata de Freedom House.

Nistor a confirmat ca in urma perchezitiilor efectuate, procurorii DNA au gasit tablourile „in mai multe locatii din judetul Olt si din Bucuresti”, procurorul evitand sa numinalizeze persoana careia ii apartineau tablourile.

„Au fost gaite tablouri, dar nu va pot preciza numarul acestora si nici locatiile. Unele erau la vedere, altele erau ascunse. Persoana respectiva nu a dat declaratii in cursul procesului penal”, a mai spus Nistor.

Procurorul sef adjunct al DNA a lasat sa se inteleaga ca persoana in cauza nu a putut justifica achizitia tablourilor din veniturile legale.

Darius Vâlcov a încercat să mascheze mita primită cumpărând peste 100 de tablouri de mare valoare. Printre operele de artă achiziţionate de Darius Vâlcov, procurorii au găsit şi tablouri de Corneliu Baba, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Pablo Picasso, Auguste Renoir şi Gheorghe Petraşcu. Potrivit procurorilor, Darius Vâlcov voia să-şi deschidă o galerie de artă în Bucureşti.

Surse judiciare au declarat că au fost identificate 100 de tablouri în patru locaţii din Bucureşti şi judeţul Olt, la patru persoane de încredere ale lui Darius Vâlcov. Unele tablouri au fost ascunse sub paturi, în dulapuri, altele zidite în pereţi.

Procurorii au ajuns la concluzia că Darius Vâlcov nu era un mare cunoscător de artă, dar prin investiţia făcută a identificat o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor cu care le-a achiziţionat.

Potrivit anchetatorilor, tablourile au fost achiziţionate de la două case de licitaţii din Bucureşti, cele mai multe de către Lucian Şuşală, iar operele de artă urmau să fie expuse spre vânzare într-o galerie de artă pe care Darius Vâlcov urma să o deschidă la Bucureşti. Surse din cadrul anchetei, citate de România TV, au declarat că Darius Vâlcov luase şi în spaţiu în Bucureşti şi începuse să-l amenajeze, dar cercetările procurorilor l-au determinat să ascundă tablourile la patru persoane de încredere.

Aceste tablouri se adaugă bunurilor găsite anterior într-un seif și atribuite tot lui Vâlcov: 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme, un tablou inscripționat „Renoir”, un tablou inscripționat „Jean Cocteau” și o pictură pe lemn inscripționată „Aurel Acasandrei”.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis joi ca fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov să fie cercetat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență.