Doar trei oameni din lume pot călători oriunde fără paşaport sau acte de identitate. Unul este Regele Charles, cine sunt ceilalţi doi

În acest moment, există doar trei persoane în lume care sunt scutite de la obligativitatea de a prezenta un paşaport sau un act de identitate în timpul călătoriilor, indiferent de destinaţie.

12 aug. 2023, 08:10
Doar trei oameni din lume pot călători oriunde fără paşaport sau acte de identitate. Unul este Regele Charles, cine sunt ceilalţi doi
Doar trei oameni din lume pot călători oriunde fără paşaport sau acte de identitate. Unul este Regele Charles, cine sunt ceilalţi doi

Doar trei oameni din lume pot călători oriunde fără paşaport sau acte de identitate. Unul dintre aceştia este Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, care continuă tradiţia mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, care a beneficiat, la rândul ei, de acest privilegiu.

Motivul din spatele acestui drept constă în emiterea unui document specific care poartă numele monarhului domnitor. În cazul Marii Britanii, actul este emis de Secretarul de Stat al Majestății Sale Britanice, prin care se solicită tuturor autorităților relevante „să permită purtătorului său să treacă liber, fără nicio piedică, oferind totodată asistența și protecția necesară”, scrie bizzbuzz.news. De altfel, Regele Charles al III-lea este singura persoană din Marea Britanie care poate conduce o mașină fără permis!

Documentul este exclusiv pentru monarhul domnitor și nu este extins la alți membri ai monarhiei britanice, inclusiv pentru regina consoartă Camilla. În consecință, regina consoartă Camilla, în ciuda căsătoriei ei cu Regele Charles al III-lea, este încă obligată să folosească un pașaport diplomatic pentru călătoriile internaționale.

Citeşte şi: De ce acte ai nevoie dacă trebuie să îți schimbi buletinul în 2023? Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi

În mod similar, familia imperială a Japoniei urmează o practică comparabilă cu cea a monarhului Marii Britanii. Un ordin emis de Ministerul de Externe la data de 10 mai 1971 subliniază inadecvarea împăratului și împărătesei Japoniei de a deține pașapoarte sau de a fi supuși procedurilor de imigrare și viză ca cetățenii obișnuiți.

Citeşte şi: Cum îți schimbi legal numele de familie sau prenumele. Acte necesare și pașii pe care trebuie să-i parcurgi

Astfel, atunci când fac o vizită în străinătate, există o coordonare la nivel înalt între reprezentanții țărilor de unde cei doi pleacă și unde ajung. La sosire, împăratul și împărăteasa Japoniei trebuie să prezinte un document emis de Ministerul de Externe, care anunță în prealabil țara de sosire. Regula nu se aplică însă altor membri ai familiei imperiale, inclusiv prințului moștenitor și prințesei, care sunt obligaţi să dețină pașapoarte diplomatice.