Dobriţoiu: SPP nu a primit informaţii de la servicii că Bercea ar fi un PERICOL pentru Traian Băsescu VIDEO

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, miercuri, că fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, nu a beneficiat de protecţie fizică sau informativă din partea SPP, fiind rudă de gradul II cu şeful statului, iar SPP nu a primit de la celelalte servicii informaţii potrivit cărora Bercea Mondial ar fi un pericol pentru preşedintele Traian Băsescu.

02 iul. 2014, 11:51
Dobriţoiu: SPP nu a primit informaţii de la servicii că Bercea ar fi un PERICOL pentru Traian Băsescu VIDEO

Corneliu Dobriţoiu a declarat că raportul Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) răspunde „concis şi la obiect” cu privire la responsabilităţile legale ale Serviciului, SPP având stabilită obligativitatea de a asigura protecţia demnitarilor şi a rudelor de gradul I ale acestora.

Se specifică foarte clar care sunt membrii familiei demnitarului care beneficiază de protecţie fizică şi protecţie informativă, rudele de gradul II nefăcând obiectul interesului SPP. Concluzia este că domnul Mircea Băsescu nu a făcut obiectul interesului şi activităţii SPP, Serviciul având stabilit, prin Hotărârea CSAT-ului, demnitarii şi familiile asupra cărora să îşi exercite activitatea. Mircea Băsescu nu a beneficiat de protecţie fizică sau informativă, fiind doar rudă de gradul II a preşedintelui„, a precizat liberalul.

Dan Voiculescu vrea să îl dea în JUDECATĂ pe Marian Căpăţână şi să ceară DAUNE de 100.000 de euro

Referitor la acţiunea de la Costeşti, cu prilejul Zilei culturale a romilor, Dobriţoiu a spus că SPP nu a primit niciun fel de informaţii de la celelalte servicii şi ‘nu l-a individualizat pe Bercea Mondial ca fiind o persoană care ar putea reprezenta un risc potenţial de atentat asupra vieţii, integrităţii fizice a preşedintelui României’.

În ce priveşte activităţile ulterioare, preşedintele nu s-a întâlnit cu Bercea Mondial şi cu familia acestuia, de unde rezultă faptul că SPP nu a fost nevoit să solicite alte date şi informaţii suplimentare de la serviciile cu care cooperează”, a mai afirmat preşedintele Comisiei pentru apărare a Senatului.

Astfel, Dobriţoiu a explicat că, din raportul SPP, rezultă faptul că Serviciul şi-a îndeplinit obligaţiile legale şi că membrii Comisiei ‘nu au nimic de comentat în acest sens’, Comisia pentru apărare fiind sesizată de către Biroul Permanent să solicite informaţiile necesare serviciului care asigură protecţia preşedintelui.

„Pe fond, se derulează o anchetă penală, urmată de o anchetă judiciară şi sperăm ca, dincolo de câmpul de luptă politic, la nivel judiciar responsabilităţile să fie stabilite cu exactitate, mai cu seamă că acolo se stabilesc vinovăţii în urma actului de justiţie, vinovăţii care pot fi reţinute în sarcina celor vinovaţi”, a mai spus Dobriţoiu.

El a precizat că acuzaţiile care au fost aduse la lumină de către presă faţă de posibila implicare a fratelui preşedintelui „într-un act care ar trebui să facă interesul instanţelor”, au fost „foarte grave şi au adus atingere serioasă imaginii României în plan internaţional”.

„Eu cred că ar fi trebuit făcut ceva. În alte state s-a întâmplat lucrul ăsta şi vorbesc la trecut. Au fost demnitari care şi-au dat demisiile. Alţii, în urma anchetelor judiciare şi mă refer la preşedinte Germaniei, s-a demonstrat că omul este nevinovat, dar a plecat din funcţie tocmai pentru a nu aduce atingere nici imaginii internaţionale, dar şi pentru a nu genera vreun fel de suspiciune asupra modului în care se derulează anchetele judiciare„, a mai spus liberalul.

SPP a trimis raportul privind protecţia informativă a lui Traian Băsescu

Referitor la prezenţa directorului SPP la şedinţa Comisiei pentru apărare a Senatului, Corneliu Dobriţoiu a explicat că acesta a venit pentru a susţine raportul SPP pe cazul Bercea-Băsescu.

„Iniţial, la nivelul Comisiei, se făcuseră două propuneri – prima fiind înaintarea unui raport, iar cea de-a doua vizând înaintarea unui raport şi susţinerea acestuia de către directorul SPP în ideea în care unii senatori din Comisie ar fi putut exprima întrebări privind acţiunile Serviciului pe speţa respectivă”, a conchis Dobriţoiu.

Raportul de fond al Comisiei va fi înaintat Biroului Permanent, care „este în măsură să solicite chiar citirea documentului venit de la SPP”.