Doctor de la Institutul Cantacuzino: Vaccinul BCG a fost distribuit fără a fi testat în România

Vaccinul care a băgat peste o sută de bebeluşi în spital va fi analizat de experţi ai Organizaţiei Mondialea Sănătăţii. Aceştia au început deja evaluarea situaţiei alarmante create în urma vaccinării bebeluşilor împotriva tuberculozei cu dozele aduse din Danemarca. Specialiştii au avut o întâlnire şi cu ministrul Raed Arafat.

RomaniaTV.net
27 nov. 2012, 14:48
Doctor de la Institutul Cantacuzino: Vaccinul BCG a fost distribuit fără a fi testat în România

Problemele cu vaccinurile au apărut încă de acum doi ani, când a fost oprită producţia la Institutul Cantacuzino. Aşa că ne-am dus la vecinii noştri bulgari de la care am cumpărat atunci un milion de doze. Apoi a apărut o nouă problemă.

„A fost o tulpină cu reacţie medie, luată prin UNICEF, dar în momentul de faţă Bulgaria nu mai produce, există varianta India, care nu se recomandă, sau unul din Japonia care era mai scump”, a declarat dr. Viorel Alexandrescu, şeful departamentului de farmacovigilenţă de la Institutul Cantacuzino.

Ne-am reorientat spre vaccinul din Danemarca. L-am cumpărat şi l-am distribuit fără a-l testa, însă, înainte.

Trebuia să se facă un studiu al acestui nou vaccin. Este studiu stipulat de toate contractele naţionale şi internaţionale şi după aceea să introduci vaccinul respectiv sau nu”, a mai spus Alexandrescu.

„Acest tip de vaccin, vaccinul BCG în general, poate să producă reacţii adverse cu o anumită incidenţă aşteptată în România, incidenţa de reacţii adverse nu au depăşit statisticile internaţionale”, a precizat Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Timp de aproximativ două săptămâni, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vor analiza problema vaccinului care a băgat peste 100 de bebeluşi în spital.