Gustări de post cu E-uri. Care sunt preparatele de care să te ferești în Postul Paştelui 2023

Reprezentanții InfoCons trag un semnal de alarmă în ceea ce privește mâncarea de post care poate conține până la 50 de E-uri.

27 feb. 2023, 13:23
Gustări de post cu E-uri. Care sunt preparatele de care să te ferești în Postul Paştelui 2023

Toți consumatorii care aleg să țină post și vor să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau lapte de soia și o gumă de mestecat, ar trebui să știe că vor consuma până la 50 de E-uri.

Fiecare aliment conține mai mulți sau mai puțini E-uri, de exemplu, pâinea, margarina, halvaua, lapte de soia, suc tip ceai conțin de la 3 E-uri până la 8 E-uri, iar pateul vegetal și o gumă de mestecat pot atinge de la 11 E-uri până la 13 E-uri, potrivit InfoCons.

Citește și Lăsata secului 2023. Tradiţii şi superstiţii. Ce nu ai voie să faci cu nici un chip în seara dinaintea Postului Paştelui ca să nu atragi răul

Tipuri de E-uri întâlniți în mâncarea de post

Reprezentanții InfoCons afirmă faptul că aceste gustări de post conțin foarte mulți aditivi alimentari (E-uri). Aditivii care sunt cei mai întâlniți în alimentele de post sunt Acidul Ascorbic (E300), care este un aditiv alimentar din categoria antioxidanților și se regăsește în fructe și legume și Acidul Citric (E330), conferă produselor un gust plăcut de acid și este folosit în industria alimentară. Tocmai pentru că este solubil în apă, este regăsit în bomboane, sucuri, jeleuri etc.

Citește și Rețetă de clătite cu vinete. Cum să prepari cea mai delicioasă mâncare de post! Secretul pe care trebuie să îl știe toate gospodinele

Pe lângă cantitățile mari de aditivi pe care le conțin gustările de post, în ele se mai găsesc și o cantitate mare de sare și anume de 5,58 grame. Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea pe zi a unei cantități de maxim 5 grame de sare. Prin urmare, cantitatea de sare regăsită într-un singur aliment de post, depășește cantitatea recomandată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății, spun specialiștii.