Ce BOLI pot fi tratate cu ajutorul CELULELOR STEM recoltate la naştere

Doctorul Bogdan Ivănescu a prezentat, în emisiunea "Doctor Mit", de la România TV, ce înseamnă tratamentul cu celule stem recoltate la naştere, cum se recoltează şi ce boli pot fi tratate cu ajutorul acestora.

15 apr. 2013, 07:45
Ce BOLI pot fi tratate cu ajutorul CELULELOR STEM recoltate la naştere

Doctorul Bogdan Ivănescu spune ce este fals şi ce este adevărat în ceea ce priveşte tratamentul cu celule stem.

Celulele stem se pot transforma în orice tip de celulă a corpului uman!
1. Adevărat                                      2.Fals

Este aproape incredibil, dar celulele stem sunt cărămizile din care se construieşte corpul uman adică toate cele 200 de tipuri de celule ale organismului provin din celule stem.

Dacă aceste celule par a fi utile încă din burta mamei, haideţi să vedem cât de corectă este următoarea afirmaţie:

Cele mai folositoare celule stem sunt cele recoltate din măduvă!
1. Adevărat                                        2. Fals

Sunt convins că vă este clar că această afirmaţie este falsă. Pentru a avea succes în terapie este foarte important că celulele stem să fie “proaspete” adică cât mai tinere. Este de asemenea la fel de important ca acestea să fi fost cât mai puţin expuse  agenţilor nocivi din mediu, radiaţiilor sau bolilor de care ne lovim pe parcursul vieţii.

Este adevărat sau fals că celulele stem tinere pot fi recoltate oricând pe parcursul vieţii?
1. Adevărat                                       2.Fals

Este fals. Cel mai bun moment pentru recoltarea celulelor stem tinere este la naştere. Acestea se recoltează atât din vasele de sânge ale cordonului ombilical a nou născutului cât şi din cordonul ombilical în sine.

Medicii spun că procedura de recoltare a celulelor stem la naştere este fără risc pentru mama şi copil. Este oare adevărat sau fals?
1. Adevărat                                         2.Fals

Este adevărat. Procedura de recoltare a sângelui din cordonul ombilical şi a cordonului în sine durează circa 3 minute, cu mult mai puţin decât îmi va lua mie să vă prezint trusă medicală cu care se face această manevră medicală.  

Băncile de celule stem pun la dispoziţia gravidei un kit ce conţine pungă de recoltare a sângelui, materiale medicale precum mănuşi sterile, cleme şi soluţii de dezinfectare a cordonului ombilical.  Se scoate punga de recoltare din cele două plicuri sterile. Cordonul ombilical este dezinfectat cu aceste tampoane şi apoi cea mai la îndemână vena este înţepată cu unul din aceste ace. Aşteptăm ca sângele să se scurgă gravitaţional în pungă după care clampam tuburile cu aceste cleme şi tăiem acele.

Punga de recoltare, de acum plină cu sânge va fi pusă între cele două pungi de termogel, care îi vor menţine temperatura constantă pe durata zborului de câteva ore până la banca de celule stem. Din sânge, în laboratorul băncii, se extrag celulele stem care apoi se vor păstra în nişte recipiente speciale în azot lichid la minus 196 de grade Celsius.

Acum că am recoltat celulele stem, cât le putem păstra? Este adevărat că durata de viaţă a celulelor stem este de 18 ani?
1. Adevărat                                     2. Fals

Nu este adevărat. 18 ani este durata pe care băncile de celule stem semnează contractul cu părinţii copilului în calitate de tutori. Copilul, când va avea 18 ani, va putea resemna contractul de stocare a celulelor stem pe termen indefinit. Durata de viaţă a celulelor stem criogenate este de minim 25 de ani, aceasta fiind vechimea primelor probe de celule stem stocate şi, mai mult decât atât, se presupune că au speranţa de viaţă a unui om obişnuit.

Pentru că avem celule stem stocate nu ne mai este frică de nici o boală deoarece celulele stem vindecă orice!
1.Adevărat                                     2. Fals

Este complet FALS! Celulele stem nu sunt un panaceu aşa cum nici Vitamina C nu este. În schimb, terapia cu celule stem este utilizată de câţiva ani buni ca standard, atunci când le avem, în tratarea a peste 80 de boli cu potenţial letal precum leucemii acute, leucemii cronice, limfoame Hodgkin-iene şi non-Hodgkin-iene, mieloame sau boli congenitale ale sistemului imun.

Aceasta înseamnă că celulele stem în sine vindecă boli ca cele amintite anterior?
1. Da                                             2.Nu

Răspunsul corect este NU. Celulele stem sunt ultima etapă în tratarea unui cancer a sângelui, dacă este să luăm un exemplu. Pacientul trece prin chimio şi sau radio terapie ca şi când nu ar avea celule stem stocate. La finalul tratamentului, când acesta distrus aproape toate celulele canceroase,  dar şi hematiile respectiv globulele roşii  cât şi alte celule bune şi importante supravieţuirii se intervine cu transplantul de celule stem.

Celulele stem sunt introduse în sânge şi fac ceva minunat!

Ele se duc în măduva osoasă, din mijlocul oaselor lungi precum femurul sau humerusul, şi se fixează acolo ca să dea naştere unor noi celule. Sănătoase, precum hematiile, leucocitele, trombocitele pe care le găsim în singele nostru precum hematiile şi nu numai.

Aceasta ne-ar duce la concluzia că celulele stem sunt foarte importante pentru viitorul medicinei!

Total adevărat! Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în cea mai avansată ţară din acest punct de vedere, Statele Unite,  vedem că, încă de acum doi ani, numărul de transplanturi la copii cu celule stem recoltate la naştere a depăşit deja numărul tradionalelor transplanturi de măduvă de la donatori înrudiţi.

Nu mai rămâne decât să spunem că mitul conform căruia celulele stem sunt o soluţie simplă ce salvează vieţi este ADEVĂRAT.

Crezi că ştii un adevăr medical de nezdruncinat? Scrie ne despre el la [email protected] iar cel mai controversat mit al lunii va fi premiat cu un telefon Samsung Galaxy Mini 2!                                      

Întreabă şi cercetează! Şi nu pierde Dr. Mit!