Potrivit comunicatului oficial, cererea lui Simion nu îndeplinește, în forma trimisă, toate cerințele procedurale prevăzute de art. 7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale. Conform legii, cererile adresate Curții trebuie să fie semnate olograf în original sau prin utilizarea unei semnături electronice calificate, până la data și ora dezbaterilor.
Miercuri dimineață, 21 mai 2025, la ora 9:06, CCR i-a transmis lui George Simion o notificare oficială prin care i-a solicitat complinirea condițiilor de formă pentru înregistrarea legală a sesizării. Mesajul a fost transmis pe aceeași adresă de e-mail de la care a fost expediată cererea președintelui AUR.
Deși, în forma actuală, documentul nu respectă în totalitate cerințele de procedură, Curtea Constituțională a anunțat că va analiza cererea în ședința programată pentru data de 22 mai 2025, ora 10:00.
În schimb, atât Tudorel Toader, cât și Augustin Zegrean, foști judecători ai CCR, susțin că cererea lui George Simion de anulare a alegerilor nu are șanse să treacă, dată fiind lipsa de probe care să dovedească vicierea votului și transferul de 800.000 de voturi de la Simion la Dan.
„E previzibil ce se va întâmpla, CCR îi va respinge contestația. Face tot felul de afirmații în contestație, preia din hotărârile precedente, dar trebuie să vină cu dovezi. Acolo a fost altă situație, a venit CSAT, au venit autoritățile statului care au furnizat probe mai cuprinzătoare sau nu, dar au existat probe cu procedura desecretizării, probe pe baza cărora Curtea a decis. Acum pe ce să decidă CCR? Pe afirmațiile lui Simion?
Simion s-a contrazis. Nu a mers la dezbateri, românii voiau să îl vadă, să îi afle obiectivele, programul. El a făcut multe declarații neavenite. A vorbit de naționalizare, dar în Constituția României nu există așa ceva, avem și o decizie a CCR din 1993 care spune că naționalizarea e neconstituțională. Apoi își punea problema că ce face cu noi, individual. Și-a creat un mare deserviciu, a îndepărtat mare parte din electorat.
În contestație el poate să scrie orice, fără probe contestația e zero, judecătorii constituționali nu pot admite pe simple vorbe, pe dorința lui X sau lui Y. CCR nu ia decizii pe simple vorbe.
Simion și-a dat seama că inițial s-a declarat președinte, apoi că recunoaște alegerile, acum nu le mai recunoaște, dar n-are probe concrete obiective pe care să le aducă în fața Curții. Personal, am deplina convingere că soluția va fi de respingere a contestației”, a transmis Tudorel Toader.
Potrivit lui Augustin Zegrean, pentru ca George Simion să aibă șanse de succes cu această contestație, trebuie să dovedească faptul că rezultatul a fost viciat în așa măsură încât s-a schimbat ordinea candidaților la alegeri.
„Toate probele care sunt depuse trebuie verificate. Au mai fost cazuri când ni s-a spus că vor aduce un camion de documente și au venit cu un dosar sub braț. Am început verificările, iar ulterior au renunțat la sesizare”, a explicat el.