DOCUMENT. Cum vor fi compensate facturile românilor de la 1 ianuarie 2023. Nicolae Ciucă: „Protejăm populaţia și asigurăm competitivitatea produselor românești”

O nouă ordonanţă de urgenţă în domeniul energiei a fost adoptată vineri de guvern cu scopul de a reduce facturile la curentul electric.

11 nov. 2022, 11:03
DOCUMENT. Cum vor fi compensate facturile românilor de la 1 ianuarie 2023. Nicolae Ciucă: „Protejăm populaţia și asigurăm competitivitatea produselor românești”

UPDATE: Nicolae Ciucă a prezentat noua OUG pentru compensarea facturilor la energie. Ministrul Energiei Virgil Popescu a făcut, vineri, câte precizări extrem de importante legate de ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) pe Energie, adoptată de Executiv după o serie lungă de discuții și consultări – pe alocuri pline de contre – și care vine să facă lumină într-o problemă extrem de delicată în această perioadă, respectiv cea a prețurilor la energie.

„Estimam cam o treime din piata de enrgie se va regasi in acest sistem. Putem vorbi de o achizitie si de un pret al energiei noastre care ne va permite mentinerea acestei plaje de 0,68 de bani pentru cei care consumă până la 100 de kw și 0,80 de bani pentru cei care consumă între 100 și 255 de kw, 1 leu pentru IMM-uri și instituții publice. De fiecare data am pus un sistem in practica, apoi ulterior s-au luat si aceste masuri, inclusiv masura impozitarii veniturilor”, a spus Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri forma finală a ordonanței care reglementează prețul energiei. Documentul a fost prezentat înainte de ședința de Guvern.

Guvernul a decis. Ce se întâmplă cu OUG-ul pentru reglementarea prețurilor din energie

Documentul conține o serie de noutăți. „Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kw și 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kw. Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și noutatea care apare prin acest mecanism este că vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de același preț cu specificația că diferit față de prevederile anterioare primii 255 de kw vor fi plătiți la valoarea de 0,80 lei”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

„Astfel, protejăm populația și asigurăm competitivitatea produselor românești”, a precizat premierul. Documentul va fi supus aprobării în ședința de vineri a Guvernului.

OUGANEXA

Documentul publicat aseară stabileşte un mecanism pentru achiziţia centralizată de energie electrică la un preţ fix de 450 de lei pentru un MWh. Sistemul de achiziţii ar urma să fie valabil doi ani şi trei luni.

Având în vedere situaţia determinată de creşterea preţului la energia electrică, precum şi efectele provocate de aceste creşteri, guvernul urmăreşte, prin ordonanţa de urgenţă pe care vrea să o adopte vineri, să-i protejeze pe consumatori şi activitatea economică la nivel naţional.

Premierul Nicolae Ciucă, vestea aşteptată de milioane de români: Voucherele de 250 de lei se dau şi în 2023

Astfel, actul normativ stabileşte un mecanism de achiziţie centralizată a energie electrice de la producători. Preţul la care va fi cumpărată energia electrică va fi de 450 de lei MWh.

Această ordonanţă nu se aplică producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, iar mecanismul de achiziţie centralizată se va aplica în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

NF-39