DOCUMENT. Plafonarea preţurilor în România a avut efecte mari asupra bugetului familial

Reglementarea preţurilor la energie şi unele alimente de către Guvern a condus la o reducere, în medie, cu 11% a costurilor cu bunurile şi serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii, respectiv cu 1118 lei/lună, se arată într-un studiu recent publicat de fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung România.

26 feb. 2024, 12:49
DOCUMENT. Plafonarea preţurilor în România a avut efecte mari asupra bugetului familial
Declarație uluitoare a lui Marcel Ciolacu! Ce poate cumpăra cu 100 de lei: „Eu cred că ceva consistent”

Plafonarea preţurilor în România a avut un impact important asupra bugetului familial. Economiile la bugetul familial au fost mai mari la capitolul energie decât la alimente. În absenţa măsurilor de plafonare a preţurilor la energie, valoarea totală a coşului minim pentru un trai decent ar fi crescut cu 10,4%, odată cu cheltuielile cu locuinţa crescând şi necesarul pentru fondul de economii. Totodată, impactul estimat al măsurilor de plafonare a adaosurilor comerciale în cazul alimentelor a fost de 0,6% din valoarea coşului, conform calculelor realizate de expertul Ştefan Guga, autorul studiului.

Ministrul Agriculturii anunţă până când durează plafonarea preţurilor la alimentele de bază şi ce urmează: „Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire, pentru a crea un mecanism”
Reglementările preţurilor la energie şi alimente au venit într-un context în care creşterea preţurilor ameninţa să afecteze în mod catastrofal nivelul de trai al populaţiei României, inflaţia atingând pe parcursul anului 2022 cifre fără precedent în ultimele două decenii, ajungând la 16,8% în noiembrie 2022. În anul 2023, inflaţia a mai scăzut, ajungând la 6,6% în decembrie 2023, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Reacţia guvernului a fost aliniată la a celorlalte autorităţi naţionale din Uniunea Europeană. În toamna lui 2021 şi începutul lui 2022, toate guvernele din Uniunea Europeană au adoptat reglementări menite să reducă inflaţia la energie (gaze, electricitate, energie termică): printre altele, reduceri de taxe (inclusiv TVA), plafonarea preţurilor la consumator, ajutoare pentru grupurile vulnerabile, taxarea profiturilor excepţionale au devenit aproape universale pe teritoriul Uniunii Europene (şi sunt în continuare, din moment ce măsurile rămân în vigoare). În România, OUG 27/2022 a plafonat preţurile la consumator pentru gaze şi electricitate începând cu luna aprilie 2022, fiind extinsă şi completată ulterior prin alte acte normative.

Marcel Ciolacu pune în mişcare un plan care va schimba radical ceea ce vedem în supermarketuri: „Vrem să ţinem preţurile sub control”

La începutul lui 2023, atenţia se îndreptase deja predominant asupra preţurilor la alimente, care deja creşteau continuu de doi ani de zile şi deveniseră principalul resort al inflaţiei de ansamblu. Reglementarea preţurilor la alimente era pe masa mai multor guverne europene, chiar dacă puţine (Croaţia şi Ungaria) au optat în cele din urmă în mod explicit pentru plafonări de preţuri similare celor pentru energie. Unele ţări au optat pentru limitări indirecte ale adaosurilor practicate de comercianţi (Grecia, România), reduceri de TVA (Polonia, Portugalia, Spania), sau exercitarea de presiuni asupra comercianţilor (Franţa, Suedia). În România, OUG 67/2023 a limitat adaosurile comerciale practicate de procesatorii, distribuitorii şi comercianţii de alimente în cazurile unor produse de bază începând cu sfârşitul lunii iulie 2023, fiind şi ea extinsă şi completată ulterior prin alte acte normative – OUG 89/2023 extindea lista de produse cu preţuri reglementate.

La realizarea studiului privind impactul măsurilor de reglementare a preţurilor la energie şi alimente au fost analizate implicaţiile pentru valoarea coşului de consum pentru un trai minim decent, aşa cum este el definit în Legea 174/2020 şi pe baza analizelor publicate până în prezent de Friedrich Ebert Stiftung România. Impactul a fost calculat plecând de la calculul valorii coşului de consum pentru decembrie 2023, ultima lună pentru care datele sunt disponibile.

Studiul integral poate fi consultat online aici

21029

Chiar şi cu măsurile de reglementare a preţurilor la energie şi alimente, coşul de consum pentru un trai minim decent este astăzi cu aproape 40% mai scump decât în urmă cu trei ani. Creşterea este enormă pentru o perioadă atât de scurtă de timp şi arată clar dificultăţile din ce în ce mai mari cu care s-au confruntat cei mai mulţi oameni în această perioadă şi cu care se confruntă şi în prezent.