Investitorii ce au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente în proiectele Nordis continuă să aștepte fie imobilele primise, fie returnarea sumelor achitate. Între timp, compania deținută de Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol, se află în procedură de insolvență, iar administratorul judiciar CITR București încearcă să stabilească dacă Nordis poate fi salvată sau va intra în faliment.
În cadrul raportului de activitate emis pe 16 mai 2025, CITR a prezentat o serie de constatări grave. Printre ele, posibile suprapuneri contractuale pentru aceleași imobile și apartamente repartizate unilateral, în afara celor promise inițial.
„Cazuri în care unitatea locativă alocată de companie corespunde cu unitatea ce face obiectul promisiunii de vânzare-cumpărare aferente, dar și cazuri în care unitatea locativă alocată de companie nu corespunde cu cea prevăzută în promisiunea de vânzare-cumpărare”, se arată în documente.
Citește și : Patronul român care pariază pe România. Investește masiv în două fabrici gigant la doi pași de București
În acest context, a fost selectată firma FairValue Consulting SRL pentru evaluarea apartamentelor vândute în perioada 2019–2024, cu scopul de a stabili dacă prețurile corespundeau valorii reale din momentul semnării contractelor. Onorariul este de 110.075 lei, adică aproximativ 183 lei pe unitate.
Analiza se concentrează în special asupra proiectului Nordis Mamaia – Wave, unde au existat multiple sesizări privind vânzarea acelorași apartamente către mai mulți cumpărători. CITR verifică toate documentele contractuale aferente celor 1.589 de unități, de la promisiuni și contracte, până la extrase de carte funciară, pentru a lămuri situațiile în care „compania a procedat la alocarea unilaterală a unei alte unități locative, având în vedere că cea prevăzută inițial în promisiune nu mai este disponibilă, ca urmare a valorificărilor efectuate prin executare silită, reautorizărilor succesive sau în mod convențional”.
Până în acest moment, au fost analizate numai 515 unități, iar administratorul estimează că verificările complete vor fi încheiate până la finalul lunii iunie 2025. Până atunci, nicio discuție concretă cu creditorii nu poate avea loc.
„Se poate afirma cu certitudine că, în absența finalizării analizei privind toate convențiile încheiate și a întocmirii unei evidențe clare și complete a unităților locative disponibile, nu pot fi inițiate discuții concrete cu creditorii și nici demersurile necesare pentru semnarea contractelor de vânzare-cumpărare”, se mai arată în documente.
Pe lângă situațiile contractuale, CITR a analizat și starea fizică a apartamentelor predate clienților. Printre probleme se numără: