DOCUMENT Se taie zilele libere la privat. Un proiect de lege propune la schimb plăţi compensatorii

Există o popunere legislativă pentru interdicția de a mai stabili zilele libere legale fără compensații pentru angajatorii din privat și decontarea sporurilor pe care aceștia trebuie să le plătească.

25 oct. 2023, 07:12
DOCUMENT Se taie zilele libere la privat. Un  proiect de lege propune la schimb plăţi compensatorii

Angajatorii ar putea fi compensati pentru zilele libere acordate de stat salariatilor din Romania, potrivit unui proiect de lege pus in dezbatere la Senat.

Propunerea legislativa vizeaza introducerea unor masuri compensatorii in cazul instituirii de sarbatori legale in care nu se lucreaza.

Potrivit initiatorilor proiectului de lege, „in Romania, salariatii, indiferent de sectorul in care activeaza angajatorii acestora, beneficiaza de 15 zile de sarbatoare legala nelucratoare, prevazute la art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata. Fata de cele sase reglementate in anul 2003, anul adoptarii Codului muncii, numarul acestora a crescut pana in prezent de 2,5 ori. (…) Alte zile libere sunt de asemenea acordate angajatilor, neconformarea fiind sanctionata cu amenzi consistente. Astfel, art. 147 prevede faptul ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, angajatii au dreptul la zile libere platite stabilite prin diferite legi sau incluse in contractele colective de munca sau regulamentele interne”.

Zile libere 2023. O săptămână fără şcoală în plus pentru elevii din Bucureşti. Joi va fi ultima zi cu lecţii

Într-o propunere legislativă recent înregistrată la Senat, mai mulți parlamentari cer interzicerea stabilirii altor libere legale pentru angajații din mediul privat, în lipsa unor compensații pentru angajatorii care, din cauza atâtor tipuri de zile libere la care au dreptul angajații lor și pe un fundal economic extrem de dificil, riscă să ajungă chiar la faliment. În expunerea de motive, parlamentarii nu par să cunoască foarte bine conceptele legale cu care operează și nici scopul în care se referă la ele, iar textul propunerii, extrem de precar și nespecific, pare să fie mai mult un manifest către colegii senatori și deputați de a nu mai vota și alte libere legale, 15 fiind deja prea multe. La puțin timp după această propunere, în Parlament a mai apărut una, de data asta cu ideea decontării sporurilor pentru angajații ce trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală.

Propunerea legislativă privind măsurile compensatorii ale fondului de salarii în cazul instituirii de sărbători legale în care nu se lucrează a fost de curând înregistrată la Senat și, dacă ar ajunge să fie adoptată – nu în forma actuală, însă – s-ar aplica începând din ianuarie 2024.

În forma sa actuală, la primul articol, parlamentarii sugerează ideea că ar trebui modificat art. 139 (1) din Codul muncii astfel încât să fie interzisă majorarea numărului de libere legale fără prevederea unui mecanism de compensare pentru angajatorii privați.

„Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…) în sensul majorării numărului zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează este interzisă în lipsa aplicării de măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat”, scrie, mai exact, la art. 1 din propunerea legislativă.

Mai departe, este definit angajatorul din mediul privat ca fiind orice angajator căruia nu i se aplică Legea nr. 153/2017, precum și ce ar presupune măsurile compensatorii:

„Prin măsuri compensatorii se înțelege dispoziții fiscale de natura facilităților, deducerilor, compensărilor sau similare al căror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectării prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii”. Mai exact, compensații pentru angajatorii care respectă legea. O interdicție care-i vizează, de fapt, pe colegii senatori și deputați.

Propunerea legislativă este, obiectiv vorbind, un exemplu de tentativă de legiferare cu grave carențe, atât din perspectiva modului de redactare, cât și din expunerea de motive, care denotă că parlamentarii care o susțin nu înțeleg conceptele legale cu care operează.

Pe de o parte, parlamentarii nu vin concret cu modificări legislative sau completări la Codul muncii, ci cu o propunere legislativă care face sugestii – probabil, adresate comisiilor speciale care se ocupă cu amendarea textului propus inițial sau votat la cealaltă Cameră.

Art. 1 din propunerea legislativă stabilește o interdicție: să nu se mai adauge alte zile libere legale (probabil la lista actuală, doar că nu se înțelege exact acest lucru) fără ca angajatorii să fie compensați cumva pentru cheltuielile implicate de aceste libere legale (care sunt plătite). Doar că liberele legale sunt introduse nu de angajați, nu de angajatori, ci de însuși legiuitorul primar – Parlamentul.

Cu alte cuvinte, propunerea legislativă pare mai degrabă un manifest către colegii senatori și deputați în a nu se mai „întinde” cu atâtea libere legale în Codul muncii pentru că deja am ajuns să avem de 2,5 ori mai multe decât acum 20 de ani, potrivit expunerii de motive a propunerii.

Totodată, parlamentarii care semnează propunerea nu sunt siguri nici cu privire la măsurile de compensare care s-ar cuveni ori cu privire la condițiile în care s-ar aplica acestea.

Angajatorii din privat riscă falimentul din cauza prea multor libere legale

Odată cu creșterea numărului de zile libere la care angajații au dreptul a crescut proporțional și presiunea asupra cheltuielilor cu forța de muncă a firmelor raportat la numărul zilelor productive. În sectoarele unde procesul de producție sau prestarea de activități nu pot fi întrerupte, angajatorilor li se dublează cheltuielile salariale pentru zilele respective. Eforturile financiare ale unui astfel de operator echivalează pentru un singur angajat al său cu o lună și jumătate de muncă în regim normal.

Considerând că orice prevedere suplimentară privind zile libere suportate de angajator înseamnă cheltuieli pe seama rezultatelor financiare ale unei întreprinderi, și că proliferarea lor ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilizată de crizele suprapuse pe care le traversează economia înspre pierderi și faliment, inițiativa legislativă propune ca orice astfel de nouă reglementare să fie însoțită de măsuri compensatorii”, scriu inițiatorii în expunerea de motive.

În cazul angajaților care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală, angajatorul trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile – aceasta e regula de bază în cazul acesta, conform art. 142 din Codul muncii, iar acordarea sporului de cel puțin 100% este subsidiară.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, prevede Codul muncii.

Problema e că angajatorii preferă să acorde din start acest spor, în loc să dea curs regulii stabilite de lege – să acorde angajaților respectivi liber în alte zile.

Pe de altă parte, parlamentarii nu par să fie suficient de informați cu privire la realitatea multor angajatori din România, unde liberele legale nu sunt plătite niciodată. La o simplă căutare pe forumuri de discuții de legislația muncii, vom vedea numeroși reprezentanți ai angajatorilor care nu interpretează legea în sensul că i-ar obliga să plătească liberele legale (de exemplu, Vinerea Mare), mergând pe principiul: „nu scrie în lege expres că trebuie plătite”.

Liberelor legale anuale li se adaugă multe libere pentru situații care se întâmplă de câteva ori în viață

Tot din expunerea de motive aflăm că, dincolo de liberele legale enumerate la art. 139, s-au tot adăugat și alte tipuri de zile libere la care angajatorii au dreptul. De pildă, spun parlamentarii, concediul paternal (acordat, probabil, o dată sau de două ori într-o viață de salariat sau niciodată pe perioada unui anume raport de muncă).

Din păcate, aceștia consideră în mod eronat concediul paternal ca fiind o exemplificare a art. 147 din Codul muncii, respectiv zile libere plătite pentru evenimente familiale deosebit:

„Alte zile libere sunt de asemenea acordate angajaților, neconformarea fiind sancționată cu amenzi consistente. Astfel, art.147 prevede faptul că în cazul unor evenimente familiale deosebite, angajații au dreptul la zile libere plătite stabilite prin diferite legi sau incluse în contractele colective de muncă sau regulamentele interne. Cu titlu exemplificativ o astfel de lege este cea a concediului paternal, Legea nr. 210/1999, conform căreia tatăl nou-născutului are dreptul la 10 zile libere lucrătoare plătite, respectiv 15 zile dacă absolvă un curs de puericultură, respectiv o zi liberă în cazul în care salariatul este donator de sânge, pentru ziua donării (HG nr. 1364/2006)”, spun inițiatorii care semnează această propunere legislativă, enumerând apoi și liberele pentru părinți date atunci când se suspendă activitatea școlară, precum și zilele libere pentru căsătorii, decese (care, de asemenea, la fel ca în cazul concediului paternal, se întâmplă excepțional).

Conform Codului muncii, zilele libere în care nu se lucrează sunt următoarele:

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: 1 și 2 ianuarie, 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza, 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, 1 mai, 1 iunie, prima și a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, 1 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun, precum și două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora (cu regimul special de recuperare în cazul în care ar ajunge să aibă liber și în zilele de sărbătoare creștină).

Cea mai recentă completare la lista din Codul muncii, redată mai sus, a fost anul acesta, când s-a votat în Parlament ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere, iar, înainte de acestea, Vinerea Mare a fost introdusă în listă.

23L303EM (1)

Între timp, alți deputați au mai depus la Parlament o propunere cu obiect similar, în care denunță în mod expres populismul altor colegi deputați și senatori în oferirea de nenumărate zile libere legale angajaților din România. Mai mult decât atât, aceștia denunță proasta inspirație a Guvernului de a acorda libere-punte angajaților de la stat, chestiune care duce la frustrarea angajaților din privat, care nu pot munci din cauză că autoritățile și instituțiile publice nu au program și vor să beneficieze și ei de zile libere.

Astfel, inițiatorii celei de-a doua propuneri spun că angajatorii ar trebui să poată cere de la Ministerul Muncii sporul pe care trebuie să-l plătească angajaților ce lucrează în zilele de sărbătoare legală.

23L303FG

Momentan, legea se află la Comisa de Muncă din Senat, care a acordat aviz negativ.

 

Zilele libere 2024. Când se face punte, ce sărbători legale există și câte zile nu se muncește

Românii se vor bucura să afle în ce zile nu vor merge la serviciu și câte zile libere vor avea, înafară de cele stabilite prin programul individual.

Citește și: Zile libere 2023. De câte zile libere beneficiază românii de Crăciun și Revelion. Cum vă puteți prelungi vacanța de iarnă

În anul 2024 vor fi mai multe zile libere pentru angajați. Aceștia se vor bucura de câteva zile libere legale, în care vor putea sta acasă cu familia și vor da uitării problemele de la locul de muncă. Partea proastă este că șapte din totalul zilelor libere din 2024 vor pica în weekend, când oricum mare parte dintre angajați sunt liberi, în funcție de programul individual. Astfel, cei ce au program de luni până vineri, nu vor mai beneficia de ziua liberă în plus.

Cu toate acestea, în anul 2024 vor fi destule libere legale. Concret, este vorba despre 17 zile în care românii vor avea liber pe parcursul anului. Dacă în 2023 am avut parte de 15 zile libere, iată că numărul acestora crește în 2024. Diferența în plus de două zile libere este dată de faptul că zilele de 6 și 7 ianuarie vor fi și ele libere de la stat.

PSD: Voucherele de vacanță trebuie acordate în continuare, însă doar acelor bugetari care au un salariu lunar mai mic de 8000 de lei net

Atunci au loc două sărbători creștine importante, adică Boboteaza și Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Ele nu vor face mare diferență în acest an pentru că vor pica în weekend. Lista completă a zilelor libere legale începe cu Anul Nou. Și zilele de 1 și 2 ianuarie 2024 vor fi libere de la stat. După liberul de pe 24 ianuarie, următorul are loc abia pe 1 Mai, de Ziua Muncii. Tot în luna mai va avea loc și Paștele din 2024, care aduce alte libere pentru români.

Lista zilelor libere din 2024:

  • 1 ianuarie – Anul Nou
  • 2 ianuarie – Anul Nou
  • 6 ianuarie – Bobotează
  • 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
  • 4 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
  • 1 mai – Ziua Muncii
  • 3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
  • 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024
  • 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024
  • 1 iunie – Ziua Copilului
  • 23 iunie (duminică) – Rusalii
  • 24 iunie (luni) – A două zi de Rusalii
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României
  • 25 decembrie – prima de Crăciun
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun

Citește și: Concediu de odihnă mărit pentru bugetarii din Sănătate: Pauză de masă de 30 de minute, 38 de zile libere pe an, în afara celor 15 sărbători legale