Documentarul Colectiv, pe lista scurtă la Premiile Oscar. Se află printre primele nominalizări la „Cel mai bun film străin” şi „Cel mai bun documentar”

Filmul „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau , este printre primele 15 pelicule alese de lista scurtă, atât la categoria „Cel mai bun documentar”, dar și la „Cel mai bun film străin”, potrivit anunțului făcut în această noapte de Academia americană de film.

10 feb. 2021, 09:25
Documentarul Colectiv, pe lista scurtă la Premiile Oscar. Se află printre primele nominalizări la „Cel mai bun film străin” şi „Cel mai bun documentar”

Documentarul Colectiv, pe lista scurtă la Premiile Oscar. Este pentru prima oară când un film românesc reușește performanţa unei duble selecții. Filmul despre incendiul de la Colectiv a concurat cu 238 de documentare și filme artistice din 93 de țări și a reușit o performanță unică în istoria cinematografiei românești: să ajungă pe lista scurtă – cea din care se vor decide în final nominalizările -, la două categorii ale celor mai râvnite premii din industrie.

Documentarul Colectiv, pe lista scurtă la Premiile Oscar. Dublă nominalizare pentru pelicula românească

Filmul despre incendiul de la Colectiv a concurat cu 238 de documentare și filme artistice din 93 de țări și a reușit o performanță unică în istoria cinematografiei românești: să ajungă pe lista scurtă – cea din care se vor decide în final nominalizările -, la două categorii ale celor mai râvnite premii din industrie.

România a mai avut o singură dată o nominalizare pe lista scurtă, la premiile Oscar din 2013, cu filmul „După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu. Filmul regizorului român a fost selectat atunci pe o listă de 9 filme. Dar nici „După dealuri” și nici alte filme de mare calitate ale regizorilor români nu au prins nominalizări.

Lista scurtă pentru nominalizările la „Cel mai bun documentar” (în ordine alfabetică la Premiile Oscar 2021):

„All In: The Fight for Democracy”

„Boys State” „Collective”

„Crip Camp”

„Dick Johnson Is Dead”

„Gunda”

„MLK/FBI”

„The Mole Agent”

„My Octopus Teacher”

„Notturno”

„The Painter and the Thief”

„76 Days”

„Time”

„The Truffle Hunters”

„Welcome to Chechnya”

Citeşte şi: Filmul ”Pe aripile vântului”, retras de pe platforma HBO Max. Motivul este incredibil. Irina Margareta Nistor: „Dezastru absolut”
 

Lista scurtă pentru nominalizările la „Cel mai bun film străin” (în ordine alfabetică):

Bosnia and Herzegovina, „Quo Vadis, Aida?”

Chile, „The Mole Agent”

Czech Republic, „Charlatan”

Denmark, „Another Round”

France, „Two of Us”

Guatemala, „La Llorona”

Hong Kong, „Better Days”

Iran, „Sun Children”

Ivory Coast, „Night of the Kings”

Mexico, „Im No Longer Here”

Norway, „Hope”

Romania, „Collective”

Russia, „Dear Comrades!”

Taiwan, „A Sun”

Tunisia, „The Man Who Sold His Skin”

Citeşte şi: Trei cineaste din România se vor alătura Academiei de film americane, care decernează premiile Oscar