DOCUMENTUL care dezvăluie planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova. Maia Sandu, reacţie dură VIDEO

Rusia are un plan de destabilzare a Republicii Moldova, conform informaţiilor dintr-un document atribuit de Chişinău Serviciului Federal de Securitate rus. Obiectivele acestui plan ar include crearea unor grupuri de influenţă pro-ruse în rândul elitelor culturale şi al clasei politice.

17 mart. 2023, 11:48
DOCUMENTUL care dezvăluie planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova. Maia Sandu, reacţie dură VIDEO

UPDATE: Maia Sandu a ținut astăzi un discurs în Parlament și a declarat că Republica Moldova are o singură cale – de aderare la Uniunea Europeană, iar acest lucru ar urma să se întâmple până în 2030. Sandu a acuzat opoziția că ar avea printre membrii săi și agenți ai Kremlinului, care sunt „gata să sugrume Moldova doar ca să revină la putere”. Mai mult, șefa statului a venit cu eclarații dure la adresa Moscovei. „În Parlamentul nostru sunt și azi persoane care nu văd nicio crimă în invazia Rusiei în Ucraina. Sunt partide care încă nu au condamnat războiul. Sunt agenți ai Kremlinului care, după ce au furat miliarde, stau acum la cald și se folosesc de propriii cetățeni aflați în nevoie pentru a-și salva pielea și a distruge Moldova în continuare.

Copiii unora dintre voi învață acolo, voi mergeți în vacanță acolo, alții au și pașapoarte europene, unii chiar beneficiază de plăți sociale, fac afaceri în UE. Oare voi nu vreți ca copiii Moldovei să trăiască ca acolo? Ca în Uniunea Europeană? Sau vreți ca copiii voștri să fie aruncați în închisoare pentru că scriu o postare critică la adresa conducerii țării, așa cum se întâmplă în Rusia?

Oare voi nu vreți ca moldovenii să aibă libertatea de a construi țara așa cum vor și nimeni să nu se amestece în treburile interne ale țării noastre? Ați văzut multe grădinițe, spitale și școli reparate din bani de la Kremlin sau donații pentru dezvoltarea localităților? Dinspre Kremlin ne vin doar amenințări, embargouri și șantaj. De acolo vine doar război, suferință și sărăcie. Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a construi o țară în care DOAR cetățenii ei au dreptul să-și decidă soarta.

Cu greu am dat jos de la putere găștile de bandiți. Și, iată, unii se fac deja luntre și punte pentru a vinde țara Kremlinului. Ca să revină la putere și să sugrume Moldova mai departe. Și hoții, vânzători de țară, și Kremlinul au același obiectiv: să facă Moldova slabă ca să o poată folosi după bunul plac”, a declarat Maia Sandu.

Un document atribuit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei arată că Moscova are un plan de destabilizare a Republicii Moldova şi de subminare a eforturilor sale de a se apropia de statele membre UE şi NATO.

Printre obiectivele planului se numără forţarea Moldovei de a fi dependentă de importurile de gaze ruseşti, prin amplificarea conflictelor sociale şi blocarea eforturilor sale de a câştiga influenţă în regiunea secesionistă pro-rusă a Transnistriei, potrivit Mediafax.

Documentul include şi obiective pe termen mediu şi lung, cum ar fi ascensiunea de grupuri de influenţă pro-ruse stabile în elitele politice şi economice din Republica Moldova şi formarea unei atitudini negative faţă de NATO.

Citeşte şi: Vladimir Putin le cere oligarhilor să investească mai mult pentru a sprijini economia Rusiei

Statele Unite şi Ucraina au avertizat în mod repetat cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul moldovean, iar Regatul Unit a anunţat acordarea de sprijin financiar pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă preţurilor ridicate la energia gazelor, transmite CNN.

Partidul pro-rus ŞOR a organizat proteste săptămânale în Chişinău, adunând câteva mii de oameni nemulţumiţi de preţurile ridicate la energie.

Liderul partidului pro-rus, Ilan Şor, este un om de afaceri acuzat că are legături cu Rusia şi pentru furtul a miliarde de dolari din băncile moldoveneşti în 2014, fiind sancţionat de Departamentul Trezoreriei SUA în octombrie 2022, scrie CNN.

Citeşte şi: Vot istoric în Parlamentul Republicii Moldova: limba română redevine limba oficială, iar ziua națională se va numi „Limba Română”