Vot istoric în Parlamentul Republicii Moldova: limba română redevine limba oficială, iar ziua națională se va numi „Limba Română”

Succes istoric pentru Republica Moldova, respectiv un eșec major pentru pro-ruși: micul stat de peste Prut va recunoaște în Constituție „limba română" drept limba oficială, în locul „limbii moldovenești", promovate de separatiști, de-a lungul deceniilor. 

16 mart. 2023, 17:32
Vot istoric în Parlamentul Republicii Moldova: limba română redevine limba oficială, iar ziua națională se va numi „Limba Română”

Joi, 16 martie, Parlamentul Republicii Moldova a votat în cea de-a doua și ultima lectură proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limbă moldovenească” cu „limba română” în Constituție și implicit, în toate legile țării, scrie presa de peste Prut.

Proiectul de lege a fost susținut de 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu și de deputatul Gaik Vârtănean, de la Mișcarea Alternativă Națională (MAN). Astfel, s-a întocmit o majoritate de 58 de voturi.

Potrivit aceleiași legi, Sărbătoarea Națională „Limba Noastră” va fi redenumită „Limba Română”, sintagma „limbă oficială” este înlocuită cu „limbă de stat” și „limbă maternă”.

 

Pro-rușii se scufundă, Maia Sandu și câștigă din ce în ce mai mult teren în Republica Moldova

 

Opoziția, formată din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Șor, nu a luat parte la sesiunea de vot. Doar o parte dintre pro-ruși au fost prezenți în Parlament, unde au afișat pancarte cu mesaje separatiste. De asemenea, cei de la PAS au aplaudat din picioare rezultatul votului.

În prima lectură a votului, în data de 2 martie, au avut loc altercații și îmbrânceli în Parlamentul de la Chișinău. Pro-rușii au sărit la bătaie, în încercarea de a bloca inițiativa PAS.

Relațiile dintre România și Republica Moldova se apropie din ce în ce mai mult. La început de an, Maia Sandu a susținut un discurs mai cald ca niciodată, prin care a subliniat relațiile cordiale dintre cele două teritorii separate de Rusia, în cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Sunt recunoscătoare pentru atenția deosebită acordată obiectivelor noastre comune. Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetățeni în multe domenii. Republica Moldova e, probabil, singur stat din lume care are doi miniștri de Externe în același timp și mulțumim României pentru că e prietenul și avocatul nostru”, a declarat Maia Sandu, printre altele.