Doi ani de război în Ucraina. Rusia încă nu și-a îndeplinit obiectivele „operațiunii militare speciale”. Ce spun specialiștii despre continuarea conflictului

Astăzi se împlinesc doi ani de când a izbucnit războiul teribil din Ucraina. De atunci și până acum, rușii nu și-au îndeplinit obiectivele așa-zisei operațiuni militare speciale, iar specialiștii sunt de părere că acest conflict sângeros nu se va încheia foarte curând.
Alina Costache
24 feb. 2024, 11:36
Doi ani de război în Ucraina. Rusia încă nu și-a îndeplinit obiectivele „operațiunii militare speciale”. Ce spun specialiștii despre continuarea conflictului
Doi ani de război în Ucraina. Rusia încă nu și-a îndeplinit obiectivele „operațiunii militare speciale”. Ce spun specialiștii despre continuarea conflictului

În timp ce Rusia încă încearcă să ocupe teritorii în mod ilegal, nici Ucraina nu reușește să elibereze teritoriile cucerite. Singurul lor sprijin este în continuare ajutorul internațional, însă și acesta devine tot mai greu de obținut.

Citește și: Risc de escaladare a războiului. Şeful NATO declară, în premieră, că Ucraina are dreptul de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei

Doi ani de război în Ucraina: rușii încă mai continuă masacrul

Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie 2022, când rușii au invadat țara vecină. Liderii de la Kremlin au spus atunci că au demarat o „operațiune militară specială” care urmărește „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. Războiul care trebuia să țină câteva zile sau săptămâni s-a prelungit și s-a soldat cu zeci de mii de morți din ambele tabere.

Primul conflict din Ucraina a început în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, iar separatiștii susținuți de Rusia au reușit să controleze o parte din regiunea Donbas din sud-estul țării. În 2021, rușii au început să transporte armament și trupe în apropiere de granița cu Ucraina, deși au dezmințit în mod repetat că intenționează să atace țara vecină.

Invazia a început din nordul Ucrainei, iar principala țintă a fost capitala Kiev, dar rușii au fost opriți pe drum de trupele ucrainene încă din primele săptămâni de război. După retragere, rușii și-au concentrat eforturile în estul și sudul Ucrainei, reușind să cucerească mai multe teritorii, inclusiv orașele Herson și Mariupol, unde 500 de soldați ucraineni și aproximativ 1.000 de civili ucraineni au rezistat eroic mai multe săptămâni în buncărele oțelăriei Azovstal.

Până la jumătatea anului 2022, ucrainenii au reușit să se mobilizeze și, cu ajutorul armelor primite de la aliații occidentali, au oprit atacurile rusești. Bătălii grele s-au dat în Donețk și Luhansk, dar și la Zaporojia unde rușii au reușit să ocupe centrala nucleară. Incidentul a provocat o criză internațională deoarece o avarie la reactorul nuclear ar putea provoca un dezastru mondial.

În toamna anului 2022, ucrainenii au declanșat o contraofensivă neașteptată în sud, reușind să elibereze numeroase teritorii. Momentul cel mai important a fost în luna noiembrie, atunci când armata ucraineană a intrat în orașul Herson. Ulterior, rușii au declanșat numeroase atacuri aeriene care au vizat, în special, unitățile energetice ale Ucrainei. În urma loviturilor cu rachete și drone rusești au murit numeroși ucraineni și au fost avariate mii de clădiri civile.

În anul 2023 luptele grele s-au dat în estul și în sud-estul țării. Totul s-a transformat într-un război de uzură în care părțile nu au reușit să obțină victorii importante, ci doar au fost distruse clădiri civile. Zaporojia este locul de unde Kievul a încercat să lanseze o contraofensiva în vara anului 2023, însă operațiunea nu a avut rezultatele așteptate de ucraineni. Lupte sângeroase s-au dat și în orașele Soledar și Bakhmut din estul țării.

La împlinirea a doi ani de la declanșarea războiului, luptele cele mai grele se dau în special în estul Ucrainei. Deși în Orientul Mijlociu s-a declanșat o nouă criză cu impact în toată lumea, Ucraina este ajutată în continuare de comunitatea internațională cu arme, muniție și echipamente performante. Recent, liderii UE au aprobat un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Probleme legate de furnizarea ajutorului sunt în SUA, acolo unde republicanii au blocat acordarea de noi fonduri.

În prezent, Rusia adună un număr mare de trupe lângă Zaporojia, în sudul Ucrainei, fiind vorba despre aproximativ 50.000 de militari. De asemenea, rușii forțează liniile ucrainene de pe frontul de est și, recent, au reușit să ocupe mare parte din orașul Avdiivka din regiunea Donețk. Ei au ca obiectiv cucerirea întregii regiunii pe care o consideră ca fiind a Rusiei.

Think tank-ul american RAND Corporation a stat de vorbă cu un grup de experţi despre starea conflictului şi perspectivele acestuia din prezent, dar și din viitor.

Raphael Coher este de părere că soarta războiului din Ucraina va depinde foarte mult de alegerile din SUA și dacă ajutorul american va mai continua să ajungă în Ucraina.

Citește și: Mircea Geoană, prima reacţie după zvonurile privind alipirea Transnistriei la Rusia: „În Ucraina, se joacă securitatea europeană și a Republicii Moldova”

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Harta comorilor din adâncurile Ucrainei! SUA are acum acces la grafit, litiu și metale rare
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
A venit poliția la concertul lui Vali Vijelie: Era beat, mi-a spus: oprește-te
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici