Doi copii, de o lună şi de 4 ani, infectaţi cu Covid, sunt internaţi în stare gravă, după ce mamele lor i-au ţinut acasă până în ultima clipă

Doi copii, unul de o lună şi altul de 4 ani sunt internaţi în stare gravă la Spitalul "Matei Balş” din Capitală, după ce testele au dovedit că au COVID.

29 aug. 2021, 09:30
Doi copii, de o lună şi de 4 ani, infectaţi cu Covid, sunt internaţi în stare gravă, după ce mamele lor i-au ţinut acasă până în ultima clipă

Cei doi copii au ajuns la medic cu febră foarte mare, după ce părinţii i-au ţinut acasă până în ultimul moment. Mamele lor nu sunt vaccinate şi s-a dovedit că erau şi ele infectate. Aceştia au ajuns bolnavi de COVID în stare gravă la Spitalul „Marie Curie” şi au fost transferaţi de urgenţă la spitalul „Matei Balş”.

„Primul copil, de 4 ani, avea febră de 41,2 grade Celsius. Mama, nevaccinată, susţinea că are laringită nedocumentată şi era convinsă că nu poate fi altceva. După teste a fost găsită pozitiv la COVID, la fel şi copilul”, a povestit pe Facebook unul dintre medicii de gardă de la spitalul „Marie Curie”.

„Al doilea copil – sugar de 1 lună, puseuri febrile debutate în urmă cu 3 zile, T max-  38.5 C, refractar la tratament, scaune de consistenţă apoasă, mama nevaccinată, simptomatologie similară, pozitivă COVID, la fel şi sugarul, ambii transportaţi la Matei Balş prin SMURD”, a scris doctoriţa Cristina Drăghici.

Medicul Adrian Marinescu: „Avem puţini copii internaţi în acest moment, dar există riscul ca şi copiii să facă o formă severă”

Deşi numărul copiilor care au COVID şi sunt internaţi în spitale nu depăşeşte în prezent 10 procente, medicii atenţionează că odată cu începerea şcolii nivelul infectărilor poate creşte alarmant.

„Vor începe şcolile în curând şi atunci dacă cel mic se infectează, e clar că şi părinţii şi bunicii se pot infecta. Şi atunci, trebuie să luăm măsuri la îndemână, care sunt vaccinarea şi măsurile de prevenţie. Chiar dacă avem puţini copii internaţi în acest moment, sunt şi cazuri medii sau severe, mai ales că cei mici pot avea afecţiuni cronice, pot fi supraponderali, deci există riscul să facă şi formă severă”, avertizează medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, potrivit Digi24.

Pe de altă parte, pe măsură ce valul 4 va face ravagii, este de aşteptat să crească şi interesul pentru vaccinare.

„E  foarte posibil şi chiar probabil ca ameninţarea care va fi materializată prin creşterea numărului de infecţii, de persoane în ATI şi decese să motiveze un segment destul de important din populaţie să se vaccineze. Este posibil ca acest val 4 să fie mai de scurtă durată şi aici mă bazez pe faptul că această variantă, fiind extrem de transmisibilă, va infecta un număr foarte mare de persoane în timp scurt şi în felul ăsta se va autolimita”, este de părere epidemiologul Emilian Popovici.

Citeşte şi: Epidemiologul Octavian Jurma, cea mai mare greșeală în gestionarea pandemiei: „Măsurile care trebuiau luate ar fi funcționat ca un catalizator”