Doi dansatori ai unui ansamblu folcloric, anchetați de DNA într-un dosar de fraudă privind subvenţii europene pentru oi. Totul a pornit de la o reclamație a lui Ghiță Ciobanul

Doi dansatori ai unui ansamblu folcloric din Banat, anchetați de DNA. Ei sunt acuzați că au pus la cale un mecanism de fraudare a subvențiilor europene pentru oi de rasă. Totul a pornit de la o reclamație a celebrului Ghiță Ciobanul. În urma audierilor, Lucian Pascariu a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită și complicitate la fals material.

03 sept. 2021, 11:28
Doi dansatori ai unui ansamblu folcloric, anchetați de DNA într-un dosar de fraudă privind subvenţii europene pentru oi. Totul a pornit de la o reclamație a lui Ghiță Ciobanul

Doi dansatori ai ansamblului ”Banatul” din Timișoara au fost săltaţi de procurorii DNA şi duşi la audieri într-un dosar privind acuzaţii de fraudare a subvențiilor europene pentru oi din rasa țurcană. Dosarul a fost deschis după o reclamație a celebrului Ghiță Ciobanul, potrivit pressalert.ro.

Citeşte şi: Ghiţă Ciobanul, audiat de procurorii DNA. Pentru ce este audiat celebrul personaj şi cu cine a venit în faţa instanţei

Uniunea Europeană a decis să acorde subvenții pentru fiecare berbec cu origini confirmate. De exemplu, pentru 500 de oi, subvenția anuală ajungea la 9.000 de euro.

Investigațiile procurorilor DNA au scos la iveală faptul că mai multe asociații emiteau certificate de origine și crotaliile pentru berbeci fără niciun fel de verificare, iar ulterior proprietarii ovinelor putea obţine subvenții pentru oile din rasa țurcană.

Una dintre asociațiile care emiteau astfel de certificate de origine este Asociația Ovis Banatim din Timișoara, scrie pressalert.ro. De la începutul anchetei, aproape 20 de persoane au fost puse sub acuzare pentru diverse infracțiuni de corupție sau asimilate faptelor de corupție.

Astăzi, au fost aduși la audieri la DNA Timișoara doi reprezentanți ai asociației Ovis Banatim – Lucian Pascariu și Anca Suba, dansatori la ansamblul ”Banatul” din Timișoara.

Pascariu era cel care elibera adeverințele de origine și crotaliile la pungă, iar Suba era cea care ar fi trebuit să verifice la anumite intervale de timp existența berbecilor care, fiecare, ar fi trebuit să aibă crotalul aplicat. În realitate, situațiile se făceau din birou.

În urma audierilor, Lucian Pascariu a fost reţinut pentru 24 de ore.

Citeşte şi: Privelişte înfiorătoare pentru un cioban: sute de oi ucise de fulger