Doi foşti judecători CCR reacţionează după atacul lui Orban. „Să se uite înainte de toate în grădina dumnealui”

Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR, a declarat, vineri, că premierul Ludovic Orban a greşit atunci când a contestat în termeni duri activitatea Curţii Constituţionale deoarece "nu se poate ca într-un stat de drept să critici CCR". De asemenea, Petre Lăzăroiu, fost judecător constituţional, l-a sfătuit pe şeful Executivului "se se uite înainte de toate în grădina dumnealui".

RomaniaTV.net
16 oct. 2020, 13:57
Doi foşti judecători CCR reacţionează după atacul lui Orban. „Să se uite înainte de toate în grădina dumnealui”

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a reacţionat după ce premierul Ludovic Orban a criticat CCR.

„Nu e nimic nou, demult se întamplă lucrul acesta în România, deşi Comisia de la Veneţia a atras atenţia. Nu se poate într-un stat de drept să critici CCR. Este totuşi Curtea Constituţională. Sunt judecatori acolo aleşi, îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, au tot dreptul să judece. Din păcate pentru cei care critică, de cele mai multe ori Curtea are dreptate. Au fost lucruri că acesta în Polonia şi Ungaria şi stiti unde s-a ajuns şi cum a reacţionat Comisia Europeană şi toata lumea juridică europeană”, a declarat Augustin Zegrean, la postul Antena3, citat de Ştiripesurse.

CCR explică de ce a respins înfiinţarea DNA-ului pădurilor

La rândul său, fostul judecător constituţional Petre Lăzăroiu a dat de înţeles că nu îl surprind declaraţiile premierului „la câte ieşiri neinspirate a avut până acum”.

„(Ludovic Orban) să se uite înainte de toate în gradina dumnealui şi pe urmă să vorbeasca de schimbarea Curţii. Nu mă mai miră, la câte ieşiri neinspirate a avut până acum. Şi în alte situaţii, Curtea s-a mai adresat (organismelor internaţionale), dar în actuala conjunctură cred că şi dacă s-ar adresa o să fie o reacţie «Vedeţi-vă de treabă, că vine iar MCV şi o să se spună că România derapează şi că CCR este de vina». Sunt chestiuni politice şi îmi felicit foştii colegi că s-au ferit să intre şi ei iî aceste jocuri politice”, a afirmat Petre Lăzăroiu, conform sursei citate.

Ludovic Orban vine cu un atac dur la adresa CCR. Premierul acuză instituţia că adoptă prea multe decizii care nu sunt în interesele „fundamentale” ale României. Şeful Executivului spune că trebuie schimbaţi „politrucii”, care dau decizii „abracadabrante”, referindu-se mai ales la decizia privind legea potrivit căreia Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.

„Decizia CCR mi se pare abracadabrantă, o încălcare flagrantă a Constituției de organismul care trebuie să fie garantul Constituției. Trebuie schimbat ceva. Nu se mai poate. Trebuie schimbați politrucii. Nu pot să înâeleg această decizie, e o inepţie”, a spus Orban.

Ludovic Orban, atac furibund la CCR: Nu se mai schimbă politrucii ăştia. Decizia e o inepţie