Doi membri ai Legiunii Străine au fost ucişi în decurs de patru zile în timpul operaţiunii din Mali

Un legionar francez a fost "ucis în luptă" într-o operaţiune armată împotriva unor grupări jihadiste în Mali, a anunţat preşedinţia franceză luni, confirmând astfel o a doua moarte în decurs de patru zile în rândul Forţei franceze Barkhane în Sahe. 

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 09:12
Doi membri ai Legiunii Străine au fost ucişi în decurs de patru zile în timpul operaţiunii din Mali

Militarul făcea parte din Primul Regiment Străin de Cavalerie de la Carpiagne (Bouches-du-Rhône). Moartea sa, luni, creşte la 43 numărul militarilor francezi ucişi în Sahel de la începutul intervenţiei franceze, în 2013, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor publicate de Statul Major.

El era angajat „într-o acţiune de hărţuire zonală” şi de „curăţare a grupărilor armate teroriste”, a anunţat într-un comunicat Statul Major al Armatelor, potrivit News.ro. 

„Atacată de la mică distanţă, unitatea din frunte a ripostat şi a scos din luptă doi jihadişti. În timpul acestei acţiuni, locotenetul Kévin Clément, îmbarcat într-un vehicul blindat uşor, a fost grav rănit de un ti inamic”, precizează Statul Major.

Citeşte şi: Raiduri cu drone, avioane de vânătoare şi elicoptere de luptă. Sunt cel puţin 30 de morţi

Atins la cap, „el a fost evacuat cu elicopterul către filiala chirurgicală de la Gao (nord), unde s-a constatat decesul”.

Kévin Clément, în vârstă de 21 de ani, se afla în Mali din februarie. El era celibatar şi nu avea copii.

Sergentul Dmitro Mariniuk, un legionar din acelaşi regiment, a murit din cauza unor răni suferite la 23 aprilie în Mali, în explozia unui dispozitiv exploziv improvizat.

În ultimele săptămâni, armata franceză şi-a multiplicat ofensiva în Sahel, mai ales în zona celor „trei frontiere” – între Mali, Niger şi Burkina Faso – şi a revendicat „neutralizarea” câtorva zeci de jihadişti de la începutul anului.

Citeşte şi: Atac cu rachetă la o bază militară: 18 soldaţi şi mai mulţi civili au fost răniţi

Efectivele Barkhane au crescut recent de la 4.500 la 5.100 de militari, iar Parisul speră ca această suplimentare să permită inversarea raportului de forţe pe teren, unde grupări jihadiste şi-au multiplicat atacurile în ultimele luni.

Preşedintele Emmanuel Macron „se înclină cu un profund respect în faţa sacrificiului soldatului”, a anunţat într-un comunicat Palatul Elysée. „El ţine să-şi exprime din nou deplina încredere în militarii francezi desfăşuraţi în Sahel” şi „susţinerea Franţei faţă de ţările din cadrul G5 Sahel” (Mali, Niger, Ciad, Mauritania şi Burkina Faso).

„Acest tribut greu plătit de Legiunea Străină nu-i scade nici hotărârea şi nici eficienţa. Ea îşi continuă misiunea la fel ca Înaintaşii săi”, subliniază într-un comunicat ministrul Armatelor Florence Parly.