Doi mercenari americani, prinşi de ruşi într-o ambuscadă. Povestea fascinantă a capturării lor şi reacţia Casei Albe

Doi cetățeni americani, Alexander Drueke și Andy Tai Huynh, care au luptat pentru Ucraina, au fost capturați de forțele ruse săptămâna trecută la periferia orașului Harkov.

16 iun. 2022, 10:40
Doi mercenari americani, prinşi de ruşi într-o ambuscadă. Povestea fascinantă a capturării lor şi reacţia Casei Albe

Presa canadiană afirmă că Drueke (39 de ani) și Huynh (27 de ani) sunt din Alabama, dar nu este clar dacă s-au cunoscut înainte de a călători voluntar în Ucraina pentru a ajuta în lupta împotriva forțelor ruse. Cei doi mercenari, în calitate de membri ai unui detașament de 10 soldaţi care a apărat Harkovul, au căzut într-o ambuscadă a Rusiei săptămâna trecută, a confirmat unul dintre prietenii lor The Globe and Mail.

Eram într-o misiune, iar rușii au venit cu două tancuri T72, mai multe BMP3 (vehicule blindate de luptă) și aproximativ 100 de soldaţi infanterie. Detașamentul nostru era alcătuir numai din zece membri„, a spus un luptător, sub protecţia anonimatului. Potrivit acestuia, Drueke și Huynh au dezactivat un tanc rusesc cu o grenadă, dar s-au rătăcit prin ceața creată de fumul exploziei. Când acesta s-a mai risipit, detaşamentul lor plecase deja din zonă, iar cei doi au căzut în mâinile ruşilor.

Citeşte şi Sky News: Peste 20.000 de mercenari străini luptă alături de ucraineni, împotriva Rusiei

Statele Unite monitorizează rapoartele privind capturarea a doi foşti militari americani în apropiere de Harkov, a declarat coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, afirmând că nu poate confirma acurateţea acestor rapoarte.

Dacă este adevărat, vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i aduce acasă în siguranță”, le-a spus Kirby reporterilor, amintindu-le americanilor că guvernul îi sfătuiește să nu meargă în Ucraina pentru a lua parte la ostilități.

Citeşte şi WarGonzo: Nouă mercenari polonezi au fost ucişi de ruşi lângă Harkov. În ultimele zile două batalioane de infanterişti plătiţi ar fi trecut graniţa polono-ucraineană