Sky News: Peste 20.000 de mercenari străini luptă alături de ucraineni, împotriva Rusiei

Sky News a vorbit cu un comandant georgian, care susține că există aproximativ 20.000 de soldați străini în Ucraina, dintre care aproximativ 3.000 sunt cetățeni britanici.

14 iun. 2022, 11:16
Sky News: Peste 20.000 de mercenari străini luptă alături de ucraineni, împotriva Rusiei

Căutând mai multe informații despre rolul jucat de cetățenii străini în războiul din Ucraina, Sky News a vorbit cu ofițerul georgian Mamuka Mamuaşvili. El este responsabil de Legiunea Georgiană, o unitate militară specială aflată sub comanda ucraineană, formată în mare parte din mercenari străini. Mamuaşvili a fondat această legiune încă de când au început ostilitățile din estul Ucrainei, în 2014.

El a declarat că aproximativ 70% până la 80% dintre luptătorii voluntari străini trec inițial prin unitatea georgiană. Cu toate acestea, doar unul din 10 rămâne în batalionul său, deoarece caută o experiență de luptă mai spectaculoasă. Restul se mută în Legiunea Internațională.

Citeşte şi Rusia rămâne fără milionari. Peste 15.000 de super-bogaţi îi întorc spatele lui Putin şi vor părăsi ţara până la sfârşitul anului

Georgienii formează cea mai mare proporție de luptători străini din Ucraina, recruții britanici formând al doilea cel mai mare contingent. Comandantul georgian crede că există aproximativ 3.000 de voluntari britanici care luptă în prezent de partea ucraineană – dar guvernul Regatului Unit nu urmărește oficial numărul de britanici care merg în Ucraina. De asemenea, recruții din Statele Unite formează al treilea grup ca mărime dintre mercenarii care luptă în acest război.

La rândul lor, oficialii ucraineni au spus puține despre luptătorii străini care au călătorit acolo pentru a lupta.

La mijlocul lunii aprilie, Ministerul rus al Apărării aprecia că pe frontul din Ucraina luptă şi aproximativ 1.500 de mercenari români, alături de britanici, americani, canadieni turci, georgieni sau polonezi. Salariul ar fi de 1.000 de euro pe zi.

În general, ofertele au fost pentru militari ai SPP, SRI, Jandarmeria și Poliția Română, în special persoane care au participat la misiuni ale ONU, dar și alte categorii de misiuni în Afganistan, Irak sau Somalia. Militarii ar fi contactați de angajați ai firmelor de recrutare după care, la rândul lor, își întreabă colegii sau foștii colegi dacă sunt interesați de misiuni în străinătate.

Citeşte şi Zelenski: „Vom elibera Mariupol pentru a treia oară! Nu vom permite ca acest oraș să fie mort”