Doi opozanţi ai regimului comunist, ucişi de Securitate, deshumaţi la Năsăud

Rămăşiţele a doi partizani anticomunişti ucişi de Securitate au fost deshumate din cimitirul din Năsăud. O echipă de istorici şi arheologi a scos la lumină fragmente de oase care i-ar fi aparţinut lui Gheorghe Paşca, un maramureşan care s-a împotrivit comunismului şi care a fost executat de Securitate în 1956, dar şi ale unui tânăr care i-a fost alături în ultimul an de viaţă.

RomaniaTV.net
30 apr. 2014, 07:09
Doi opozanţi ai regimului comunist, ucişi de Securitate, deshumaţi la Năsăud

Gheorge Paşca a fost un vânător care s-a împotrivit regimului comunist şi care a plecat în munţi pentru că nu a vrut să îşi predea arma de vânătoare în 1946. A trăit 10 ani izolat, iar în ultimul an i s-a alăturat Gavrilă Rus, un tânăr care dezertase din armată. În 1956 au fost prinşi de Securitate şi executaţi. Trupurile lor au fost lăsate în centrul oraşului Năsăud pentru a îngrozi localnicii, iar apoi au fost aruncate într-o groapă de la marginea cimitirului.

Citeşte şi Caz NĂUCITOR în Bistriţa Năsăud. Un bărbat a murit după ce a fost ÎMBĂLSĂMAT DE VIU de familie

Singurul indiciu despre locul în care au fost înmormântaţi cei doi, era o cruce din metal, care a fost pusă imediat după Revoluţie de familia luptătorului anticomunist pe baza mărturiilor localnicilor.

„Am rămas de la 2 ani şi jumătate orfan, au venit comuniştii şi ne-au luat tot ce a avut tata: şi moară, şi animale. Pământul l-au confiscat, absolut tot. Am rămas copii săraci”, povesteşte fiul lui Gheorghe Paşca. Acum, acesta vrea să îngroape osemintele în Maramureş, la Săliştea de Sus, şi să îi facă tatălui o slujbă creştinească.