Doi primari şi doi foşti funcţionari publici, condamnaţi pentru fapte de corupţie

Primarul suspendat al unei comune mehedinţene a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, transmite Mediafax. În plus, un alt primar şi doi foşti funcţionari publici au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare într-un dosar vizând retrocedări ilegale de terenuri, sentinţele nefiind însă definitive.

RomaniaTV.net
28 ian. 2014, 19:21
Doi primari şi doi foşti funcţionari publici, condamnaţi pentru fapte de corupţie

Primarul suspendat al comunei Brezniţa de Ocol, din judeţul Mehedinţi, Dumitru Drăghici (PSD) a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea drepturilor pentru fals intelectual şi uz de fals, potrivit portalului Curţii de Apel Craiova, sentinţa putând fi atacată cu recurs.

Dumitru Drăghici a fost suspendat din funcţie în aprilie 2012 prin ordinul prefectului de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, după ce Drăghici a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv în dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri.

Totodată, Curtea de Apel Craiova a stabilit o condamnare de un an cu suspendare pentru infracţiuni de abuzz în serviciu contra intereselor publice şi interzicerea unor drepturi în cazul primarului comunei Izvoru Bîrzii, Horia Balica (PNL), o pedeapsă de patru luni de închisoare cu suspendare în cazul secretarei Primăriei Brezniţa de Ocol, Finareta Bengulescu, şi o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare în cazul unui fost consilier juridic al Prefecturii Mehedinţi, Irina Bărbulescu.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 960.042 euro de la Dumitru Drăghici, iar Primăriei Turnu Severin, care s-a constituit parte civilă în acest dosar, urmează să-i restituie suma de 493.652 lei, cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material.

În acelaşi timp, instanţa a dispus, în cadrul primarului Drăghici, menţinerea măsurii sechestrului asigurător instituit pe mai multe terenuri, case, apartamente şi autoturisme, dispusă la începutul urmăririi penale.
Deciziile în cazul celor patru nu sunt definitive, putând fi atacate cu recurs.

În acelaşi dosar, inginerul agricol Elena Daea, de la Primăria Drobeta Turnu Severin, fosta soţie a deputatului PSD de Mehedinţi Petre Daea, inculpată în acelaşi dosar pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, a fost achitată de către instanţă.

Dosarul în care au fost condamnaţi cei patru a fost trimis în judecată la sfârşitul anului 2012.
Potrivit rechizitoriului Drăghici, în calitate de primar şi de preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, şi-a atribuit, în perioada 2004-2005, posesia unui teren în suprafaţă de două hectare, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin, acesta neavând niciodată terenul în proprietate şi nefiind nici moştenit.