Doi vulcani au erupt marţi în Indonezia VIDEO

Ultima erupţie devastatoare a avut loc în 2010, când peste 340 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 60.000 au fost strămutate.

02 mart. 2021, 10:16
Doi vulcani au erupt marţi în Indonezia VIDEO

Doi vulcani de pe insule separate din Indonezia au erupt marţi, trimiţând în atmosferă coloane de cenuşă, informează DPA.

Muntele Sinabung de pe insula Sumatra a expulzat în atmosferă o coloană de cenuşă la 5.000 de metri înălţime şi fluxuri de materiale piroclastice pe versanţi, a informat Agenţia Geologică din Indonezia.

Sinabung a erupt intermitent în ultimii ani. În 2016, nouă săteni şi-au pierdut viaţa după ce vulcanul a expulzat gaz fierbinte şi materiale vulcanice.

Muntele Merapi de pe insula centrală Java şi-a continuat activitatea vulcanică, expulzând fluxuri de materiale piroclastice la circa doi kilometri în jos pe versantul său sud-vestic, potrivit agenţiei citate.

Pe moment nu au fost semnalate victime în urma niciuneia dintre erupţii.

Doi vulcani au erupt marţi în Indonezia. Vulcanul Merapi, cu o altitudine de 2.968 metri, a erupt de mai multe ori din 2018 şi este cel mai activ dintre vulcanii Indoneziei.

Ultima sa erupţie devastatoare a avut loc în 2010, când peste 340 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 60.000 au fost strămutate.

Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică, şi are aproximativ 128 de vulcani.

Vulcanul Etna a erupt joi pentru a şasea oară în ultimele opt zile

Vulcanul italian Etna a erupt joi pentru a şasea oară în ultimele opt zile, expulzând jeturi de lavă care au atins în aer înălţimi de aproximativ 500 de metri, au anunţat reprezentanţii Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia, relatează DPA.

Craterul sud-estic al vulcanului sicilian a emis un nor gros de cenuşă vulcanică şi fum, care s-a ridicat până la o altitudine de câţiva kilometri.

Erupţia de joi a părut totuşi de mai mică intensitate în comparaţie cu un fenomen similar petrecut săptămâna trecută, a declarat un rezident din Catania, un oraş situat la poalele acestui vulcan cu altitudinea de 3.326 de metri.

Aceasta a fost cea de-a şasea erupţie a vulcanului Etna din ultimele opt zile, stabilind un nou record pentru craterul său sud-estic, a dezvăluit vulcanologul Marco Viccaro pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

Etna a mai erupt cu o astfel de frecvenţă şi în trecut, însă acele erupţii succesive au provenit de la un alt crater al său.

Vulcanul Etna, situat în partea estică a insulei italiene Sicilia, traversează o perioadă foarte activă de la jumătatea lunii februarie, iar cele mai recente erupţii ale sale s-au produs de obicei în timpul serii şi al nopţii.

Erupţiile Etnei, un spectacol al naturii, nu reprezintă de obicei o ameninţare imediată pentru oamenii care locuiesc în zonele înconjurătoare, în care se depune adeseori un strat de cenuşă vulcanică.

Vulcanul Etna continuă să expulzeze în aer lavă şi cenuşă