Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt violent. Imagini dramatice cu lava care se revarsă din craterul fumegând

Unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, Merapi, a erupt marți, expulzând lavă incandescentă şi cenuşă până la doi kilometri, potrivit AFP.

23 mai 2023, 15:11
Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt violent. Imagini dramatice cu lava care se revarsă din craterul fumegând

Vulcanul Merapi a erupt, lava și materiile vulcanice ajungând până la doi kilometri distanţă, în interiorul perimetrului de securitate de şapte kilometri fixat de autorităţi în 2022. Fotografiile distribuite de Observatorul Vulcanului Merapi arată un flux impresionant de lavă incandescentă revărându-te din craterul vulcanului.

Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt violent

Activitatea Merapi a crescut uşor în ultimele zile (…) însă aceste reapariţii ale activităţii sunt obişnuite la Merapi. Întâmplător vremea era senină şi, prin urmare, populaţia a putut vedea fluxurile„, a declarat Agus Budi Santoso, şeful unei alte agenţii guvernamentale care are ca obiect monitorizarea vulcanilor (BPPTKG).

Citeste si Vulcanul Etna, alertă de erupţie : „Probabilitate foarte mare a unei fântâni de lavă iminente sau în desfășurare”

Merapi a erupt deja la mijlocul lunii martie, iar acum se află sub cel de-al doilea cel mai înalt nivel de alertă din 2020, din cauza activităţii vulcanice crescute.

Ultima erupţie majoră a vulcanului, în 2010, a ucis peste 300 de oameni şi a condus la evacuarea a circa 280.000 de persoane.

Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică, şi are aproape 130 de vulcani activi.

Citeste si Încălzirea globală, un fenomen tot mai grav. Expert climatolog, avertisment îngrijorător: „Echilibrul a fost deja dat peste cap. Avem probleme cu valurile de căldură, cu secetele”