Doliu naţional în Columbia după moartea lui Gabriel Garcia Marquez

Preşedintele Columbiei Juan Manuel Santos a decretat doliu naţional de trei zile în omagiu Premiului Nobel columbian pentru Literatură Gabriel Garcia Marquez, decedat joi la domiciliul său din Mexic la vârsta de 87 de ani. 

RomaniaTV.net
18 apr. 2014, 04:59
Doliu naţional în Columbia după moartea lui Gabriel Garcia Marquez

„În omagiu memoriei lui Gabriel Garcia Marquez, am decretat un doliu naţional de trei zile’, a declarat Santos într-un scurt discurs solemn la televiziune, citat de AFP. Şeful statului a ordonat de asemenea ‘coborârea drapelului în bernă în toate instituţiile publice. Sperăm că şi columbienii vor face acelaşi lucru în casele lor’, a adăugat el. Considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii spaniole, Garcia Marquez a murit de pneumonie. Instalat în Mexic din 1961, cu perioade alternative când a locuit în Columbia, Spania sau Cuba, el trăia de mai mulţi ani retras din viaţa publică.

Una dintre surorile scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, decedat joi la domiciliul său din Mexico la vârsta de 87 de ani, şi-a exprimat joi dorinţa la postul de radio oficial columbian ca trupul acestuia să fie transferat în Columbia, relatează AFP. 

Aida Garcia Marquez, care trăieşte în regiunea Caraibelor columbiene de unde este originar fratele său, a admis totuşi că decizia privind corpul acestuia le revine în ultimă instanţă soţiei lui, Mercedes Bacha, şi celor doi fii ai lor, Gonzalo şi Rodrigo.

La rândul său, guvernul columbian a declarat familiei scriitorului că îi va pune la dispoziţie un avion prezidenţial dacă doreşte să-l înhumeze în ţara sa natală. În cazul în care funeraliile se vor desfăşura în Mexic, este prevăzut ca preşedintele columbian Juan Manuel Santos să asiste la ceremonie.

Considerat unul dintre cei mai mari scriitori de limbă spaniolă, Gabriel Garcia Marquez se afla – potrivit familiei sale – în ultimele zile într-o stare a sănătăţii ‘foarte fragilă’. În 8 aprilie, el părăsise un spital din Mexico unde urmase un tratament de opt zile pentru o pneumonie.

Stabilit în Mexic din 1961, cu perioade de sejur alternative în Cartagena (Columbia), Barcelona (Spania) şi Havana (Cuba), Gabriel Garcia Marquez trăia de mai mulţi ani retras din viaţa publică, iar în cursul rarelor sale apariţii, nu a făcut nicio declaraţie presei.