Doliu de nedescris în muzica populară. Un artist desăvârșit a trecut la cele veșnice

Comunitatea culturală și tradițională din România a suferit o pierdere grea odată cu trecerea în neființă a călușarului și vătafului Petre Măsală. La vârsta de 83 de ani, el era cel mai în vârstă călușar din țară și primul argeșean decorat cu titlul prestigios de Tezaur Uman Viu.

23 feb. 2024, 12:49
Doliu de nedescris în muzica populară. Un artist desăvârșit a trecut la cele veșnice
Doliu de nedescris în muzica populară. Un artist desăvârșit a trecut la cele veșnice

Petre Măsală era o mândrie pentru poporul românesc. Din păcate, la vârsta de 83 de ani, acesta a murit, lăsând în urmă o moștenire culturală cum rar se mai întâlnește. Artistul a păstrat păstrat vie tradiția dansului călușului, pe care l-a interpretat de-a lungul anilor cu o pasiune și un devotament remarcabil.

Citește și: Doliu imens în folclor, doi artişti iubiţi ne-au părăsit: „Erau valori extraordinare” VIDEO

Doliu de nedescris în muzica populară

Petre Măsală spunea despre el că se simte încă tânăr și că are de gând să joace până nu va mai putea fizic.

„Eu, la etatea mea, joc mai bine decât ăia tineri, uneori. Lumea mă întrebă mereu: Mă, mai poţi? Da’ mie mi se pare uşor şi am să joc cât oi putea, cât m-or ţine picioarele nu mă las de căluş…”, spunea, în urmă cu câțiva ani, Petre Măsală.

Artistul s-a ținut de cuvând, deși nimeni nu se aștepta. În vara anului 2023, legendarul vătaf de la Stolnici deschidea „Festivalul de căluș – Rusaliile la Pitești”, cu celebrul strigăt al călușarilor. A jucat cu pasiune și a impresionat pe toată lumea cu determinarea de care a dat dovadă.

În dimineața zilei de 17 februarie 2024, Petre Măsală a plecat spre cele veșnice. El și-a dedicat întreaga existență transmiterii artei călușului către noile generații. Și-a îndeplinit misiunea cu devotament, exprimându-și de multe ori dorința de a păstra tradiția vie în urma sa: „Cât timp trăiesc, vreau să continui să duc mai departe această moștenire”.

Petre Măsală, poreclit și „Sbinghili”, s-a născut pe 2 octombrie 1940 în comuna argeșeană Hârsești. A învățat dansul călușăresc de la bătrânii satului și îi plăcea foarte mult să îi însoțească de Rusalii prin bătăturile caselor și să îi vadă cum joacă. Este luat de aceștia în ceata călușărească la vârsta de 15 ani (1955), pentru că până atunci nu îi era permis, chiar dacă știa jocul. Din 1962 a devenit vătaf al călușarilor din Stolnici.

În anul 2020, a fost declarat Tezaur Uman Viu de către Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii. În semn de respect pentru vătaful lor, călușarii din Stolnici au anulat „Hora satului” programată să aibă loc în seara zilei de 17 februarie.

„Dumnezeu sa-l ierte și să-l odihnească în Împărăția Sa pe nea Petre, căruia comunitatea noastră îi datorează prețuire eternă și neuitare veșnică. Considerând că dispariția acestui simbol al tradiției călușului în vatra noastră ne îndoliază aceste zile, vă informăm că HORA SATULUI,eveniment care ar fi trebuit să se desfășoare la Căminul Cultural Stolnici, nu va mai avea loc”, a transmis Primăria Stolnici.

Citește și: Tezaurul uman Nicolae Piţiş s-a stins din viață chiar înainte de Ziua Naţională a României