Tezaurul uman Nicolae Piţiş s-a stins din viață chiar înainte de Ziua Naţională a României

Unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi ai cântecului popular specific satului maramureşan arhaic, Nicolae Piţiş, a murit, miercuri, la vârsta de 83 de ani, a anunţat primarul oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe.

30 nov. 2022, 21:06

Unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi ai cântecului popular specific satului maramureşan arhaic, Nicolae Piţiş, a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 83 de ani, a anunţat primarul oraşului Târgu Lăpuş.

Octogenarul Nicolae Piţiş, care a trăit în localitatea Lăpuşul Românesc, a fost declarat în anul 2011 Tezaur Uman Viu. El este recunoscut în România şi în străinătate pentru originalitatea interpretării horelor din grumaz, doinelor de dor, dragoste şi jale.

Acesta a fost profesorul lui Grigore Leșe pe care l-a învățat tehnica nodurilor vocale din doina cu noduri, prin care a impresionat o țară întreagă.

Un om simplu, Nicolae Pițiș spunea cu umor că nu are timp să stea să filozofeze despre muzică, el spunea că muzica se simte și se trăiește. Chiar și la o vârstă înaintată el mai mergea cu vacile la câmp.

Doliu în zi de mare sărbătoare. Părintele a murit în curtea bisericii la doar 56 de ani, a fost găsit de enoriaşi fără suflare

A reprezentat de-a lungul anilor România la o serie de evenimente culturale şi muzicale internaţionale, a fost subiectul unor filme documentare, interviuri şi a fost prezent cu vocea în unele filme artistice româneşti.

O partea dintre cântecele culese de el au fost preluate şi interpretate de Grigore Leşe sau Ioan Pop, iar în ultimii ani de artista Casandra Hauşi, potrivit agerpres.

Nicolae Pițiș  este cunoscut pentru cântarea cu noduri, tehnică pe care puţini interpreţi populari o mai ştiu.

Rapsodul popular a cântat vocal sau cu fluierul la clăci, apoi la nunţi și cu trâmbița în Botiza, încă de când era copil. Ținând la buna păstrare a tradiției ancestrale, a purtat peste tot cu demnitate și eleganță costumul popular, iar prin doină și-a exprimat profundele sentimentele de dor, de jale și de dragoste. Personalitate polivalentă, a devenit cunoscut în Maramureș pentru horea în grumaz pe care a dus-o până peste hotarele țării.

De peste 10 ani, badea Pițiș deține titlul de „Tezaur Uman Viu” – proiect realizat la inițiativa Ministerului Culturii și UNESCO, el fiind și cel care i-a împărtășit lui Grigore Leșe tainele horii cu noduri.

Doliu uriaş pentru teatrul şi filmul românesc. Florin Piersic: „Mi-e greu că te-am pierdut”
Iată o scurtă biografie a lui badea Pițiș:

  • s-a născut în 13 martie 1939, în Lăpușul Românesc;
  • se numește Nicolae Pițiș, însă e cunoscut ca „Mniculae a lui Ion a lui Icob din Fundătura din Lăpușul Românesc”;
  • studii: o clasă, din 1946 până în 1947, iar în 2006 a obținut un Atestat de agricultor, profilul vegetal și zootehnic;
  • de profesie este cioban;
  • de mic copil a cântat la clăci și nunți cu gura, din frunză, cu fluierul, trâmbița, claneta;
  • din 2012 deține titlul de „Tezaur Uman Viu”, proiect inițiat de Ministerul Culturii și UNESCO;
  • de-a lungul timpului, a participat la numeroase emisiuni televizate, a avut difuzări la radio, a participat la festivaluri naționale și internaționale, a avut colaborări cultural artistice ș.a.;
  • cântecele cu noduri din filmul „Pintea” au fost interpretate vocal și la trâmbiță de Nicolae Piţiş.