Doliu în lumea artistică din România. Unul dintre cei mai apreciați maeștri ai ultimului secol s-a stins la 75 de ani

Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România îşi exprimă profundul regret faţă de trecerea în eternitate a sculptorului Vlad Ciobanu, "unul dintre cei mai valoroşi artişti şi oameni de cultură din ţara noastră".

21 ian. 2024, 17:04
Doliu în lumea artistică din România. Unul dintre cei mai apreciați maeștri ai ultimului secol s-a stins la 75 de ani

Născut la 11 aprilie 1948, în comuna Pungeşti, judeţul Vaslui,  Vlad Ciobanu a absolvit Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Din anul 1990 a predat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

De-a lungul timpului a primit numeroase premii: 1985 Premiul Concursului pentru Desen şi Sculptură | „Amici del Pomero”, Milano, Italia; 1999 Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Artă Ambientală; 1999 Medalia de aur „Dantesca”, Ravenna, Italia; 2005 Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Sculptură, precizează UAP.

A realizat o seamă de lucrări la simpozioane naţionale şi internaţionale: Hobiţa, Sălişte, Măgura, Bacău, Sighet, Ipoteşti, Negreşti (Oaş), Bor
(Iugoslavia),Troian (Bulgaria), Usice (Serbia). În 2004 a fost declarat cel mai bun sculptor român. A avut numeroase expoziţii personale sau de grup în ţară, dar şi în străinătate: Olanda, Italia, Spania, Serbia, Bulgaria, Austria, Germania, Franţa.

Citește și: Artistul celebru de la noi din țară care s-a luptat ani de zile cu dependența de alcool. A ajuns o epavă, dar a scăpat de viciu: „Mi-am dat seama că începe degradarea mea umană”

Monumente importante semnate de Vlad Ciobanu se regăsesc printre altele la: Alexandria – „Eroul Necunoscut”, Alba Iulia – „Regele Ferdinand” sau Oneşti – „Dimitrie Cantemir”.

Vlad Ciobanu a fost coordonator şi curator al Simpozionului Internaţional de Sculptură „Atelierele Brâncuşi” de la Târgu Jiu, ediţiile 2005, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. A scris numeroase articole, comunicări şi eseuri despre Brâncuşi în publicaţiile „Academica”, „Brâncuşi”, „Viaţa Românească”, „România Literară”, „Confesiuni”.

În anul 2021, cu ocazia Colocviilor Brâncuşi, Vlad Ciobanu a primit, la Târgu Jiu, Premiul „Restitutio. Brâncuşi” al Asociaţiei cultural-istorice Pleniceanu, premiu oferit anual celor care prin activitatea lor contribuie la popularizarea operelor şi personalităţii sculptorului naţional. Uniunea Artiştilor Plastici din România transmite condoleanţe familiei, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi admirat, arată sursa citată.

Citește și: Fiul lui Rick Harrison de la Așii Amanetului, mort la doar 39 de ani. Care este cauza decesului