Doliu în lumea literaturii. Scriitorul francez Maurice Pons a murit la 91 de ani

Scriitorul francez Maurice Pons, autorul romanului "Les Saisons" ("Anotimpurile"), a murit miercuri dimineață la vârsta de 91 de ani, la centrul cultural Moulin d'Andé, în care se retrăsese de peste 50 de ani, a informat o prietenă a autorului, Sylvia Habault.

RomaniaTV.net
09 iun. 2016, 07:23
Doliu în lumea literaturii. Scriitorul francez Maurice Pons a murit la 91 de ani

Născut în 1925 la Strasbourg (estul țării), Maurice Pons a făcut studii de filosofie pe care le-a abandonat. Primul său roman, „Métrobate” l-a publicat în 1951, urmat de „La Mort d’Eres” în 1953.

În 1957, Maurice Pons se retrage la Moulin d’Andé, situat pe Sena. Moara care datează din secolul al XII-lea este proprietatea lui Suzanne Lipinska, care a deschis aici un centru cultural și de creație artistică (teatru, literatură, cinema).

Reprezentanți ai Noului val au găsit aici găzduire, precum regizorii François Truffaut, Louis Malle, Alain Cavalier care au scris aici câteva dintre scenariile lor. Filmul „Jules et Jim” a fost în parte turnat la Moulin d’Andé.

În 1958, Maurice Pons a scris romanul autobiografic, „Le Cordonnier Aristote”.

În 1960, publică „Le Passager de la nuit”, o relatare despre războiul din Algeria. În aceași an el semnează „Manifestul celor 121”, declarație semnată de 121 de intelectuali francezi pentru a denunța războiul din Algeria.

În 1965, Maurice Pons publică romanul său cel mai cunoscut, „Les Saisons” („Anotimpurile”), povestea unui scriitor care ajunge într-un sat de munte, bătut de ploaie și de vânt.

„Acest roman puțin fantastic nu a încetat să fie reeditat”, a subliniat Sylvia Habault, regizoare care s-a instalat la rândul ei la Moulin d’Andé.