Doliu în lumea medicală! Dr. Zeno Moldovan s-a stins din viață cu câteva zile înainte de a primi titlul de cetățean de onoare. Iată mesajul prin care și-a prevestit moartea: „Am incercat, cât am putut. Cât m-am priceput”

O veste plină de tristețe pentru comunitatea medicală din Arad. Doctorul renumit și respectat Zeno Moldovan a părăsit această lume la vârsta de 73 de ani.

16 aug. 2023, 14:30
Doliu în lumea medicală! Dr. Zeno Moldovan s-a stins din viață cu câteva zile înainte de a primi titlul de cetățean de onoare. Iată mesajul prin care și-a prevestit moartea: „Am incercat, cât am putut. Cât m-am priceput”
Doliu în lumea medicală! Dr. Zeno Moldovan s-a stins din viață cu câteva zile înainte de a primi titlul de cetățean de onoare. Iată mesajul prin care și-a prevestit moartea: „Am incercat, cât am putut. Cât m-am priceput”

Dr. Zeno Moldovan, anterior conducător al Secției de Chirurgie Ortopedică Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a trecut în neființă în urma unui atac de cord. Familia este cea care a făcut tristul anunț.

Citește și: Secretul succesului elevilor medaliați la Olimpiada Internațională de Matematică. Andrei Moldovan, elev la ICHB: „Lucrez constant, înainte de concursuri lucrez cam 7-8 ore pe zi” – INTERVIU EXCLUSIV

„Cu durere în suflet anunțăm încetarea din viață, în această dimineață, a celui care a fost doctorul Zeno Moldovan”, este anunțul făcut de familia îndurerată.

Ceea ce i-a șocat pe internauți a fost mesajul lăsat de acesta cu doar câteva zile înainte să se stingă din viață. Acesta a făcut o postare cât se poate de emoționantă. Pare că Dr. Zeno Moldovan fără să știe și-a luat la revedere de la această lume, mulțumindu-le celor care au avut încredere în el, dar și celor care i-au fost alături.

„Ganduri de seara!

Mereu tatal meu imi zicea: „Cauta ca dimineata si seara,..cind te privesti, in oglinda, sa iti placa ceea ce vezi!”.

Mulțumirea este o decizie de a fi fericit cu ceea ce ai deja. Din păcate, de obicei, învățăm să fim mulțumiți trăind mult timp nemulțumiți și într-un final ajungem să spunem: „Doamne, nu mai vreau să trăiesc în acest fel”. Dar nu trebuie să fie așa.

Poți alege să fii mulțumit în fiecare zi. Acest lucru valorează mai mult decât toate bunurile materiale pe care le-ai putea acumula într-o viață. „Poţi fi ceea ce vrei să fii. Poţi face ceea ce vrei să faci. Poţi avea ceea ce doreşti să ai.”.

Inconştient sau conştient ne alegem mentori în viaţă. Ştii care este cel mai rapid şi mai natural mod prin care poţi obţine mai mult din ceea ce îţi doreşti? Care este primul pas către viaţa pe care acum probabil o vezi doar ca pe un vis? Admiraţia. Nu poţi deveni ceea ce urăşti. E imposibil. Însă poţi deveni ceea ce apreciezi. Admiră oamenii care te inspiră. Admiră oamenii care sunt şi trăiesc ceea ce tu vrei să trăieşti şi să fii. Spune-le asta. Nu ţine doar pentru tine. Vei fi uimit cât de mult se pot deschide către tine.

Medicii lucrează din greu pentru a fi mai aproape de pacienții lor și a-i face să se simtă confortabil. Aceștia au rolul principal în cele mai grele părți ale vieții noastre, cum ar fi boala sau rănirea. Deși nimeni nu vrea să fie sub îngrijirea unui medic în caz de urgență, suntem recunoscători pentru pasiunea, grija și înțelegerea lor. Un medic bun face aceste situații stresante mai puțin înfricoșătoare.

„Un medic, ca oricine altcineva care are de-a face cu ființe umane, fiecare dintre ele unice, nu poate fi un om de știință; el este fie, ca și chirurgul, un meșteșugar, fie, ca și medicul și psihologul, un artist. Acest lucru înseamnă că, pentru a fi un bun medic, un om trebuie să aibă și un caracter bun, adică, indiferent de slăbiciunile și neajunsurile pe care le poate avea, el trebuie să-și iubească semenii în mod real și să dorească binele lor mai presus de al său” – W. H. Auden.

Nu demult am aflat, …consultand..un sugar, ca  eu operasem 3 generatii in familia sa : bunica, fiu, nepot. Acum ceva timp , o persoana ..sensibila, mi-a amintit ca au trecur vreo 24 de ani,..de cind i-am operat baiatul. Mi-au ramas…prieteni. Cu asta am ramas, asta este multumirea mea, ca atunci cind am putut..am incercat …sa fac bine pacientilor, cit am putut,..cit m-am priceput. Credeti-ma,…nu exista …Multumire  mai mare.

Multumire

Sunt multe lucruri dragă Tată

Ce pentru mine le-ai făcut

Dar pentru ele niciodată

N-am mulţumit, ci am tăcut.

Atâta binecuvântare

Şi biruinţă Tu mi-ai dat,

Atâta sprijin pentru care

N-am mulţumit, ci am uitat.

Iertare, pace, siguranţă

Din mâna Ta eu am primit,

Curaj, putere şi speranţă,

O, cât de mult Ţi-am mulţumit?

Atâtea inimi iubitoare

Prin care dragoste îmi dai,

Atâtea fraţi, surori cu care,

Merg împreună către Rai!

Dar cea mare bucurie bucurie

Din câte Tu mi-ai dăruit

E viaţa cea din veşnicie-

Şi ce puţin Ţi-am mulţumit!

Da, mi-ai făcut atâta bine!

Nu merit harul ce-l primesc,

Acum doresc să vin la Tine,

Şi PENTRU TOT SĂ-ŢI MUŢUMESC!

Amin.”, a scirs Dr. Zeno Moldovan pe pagina sa de Facebook.

Dr. Zeno Moldovan, a fost ani la rând  șef al Secției Chirurgie Ortopedie Pediatrică în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Pentru activitatea sa prestigioasă doctorul Moldovan se afla pe lista celor propuși de autorități pentru a primi „Titlul de excelență pentru merite profesionale deosebite și pentru interesul consecvent de promovare a Municipiului Arad”.

Citește și: Este doliu în lumea medicală. Dr. Ionel Moldovan a murit subit