Doliu în lumea muzicii populare, a murit dirijorul Viorel Leancă! „Adio, maestre!”

Dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist "Ciprian Porumbescu", Viorel Leancă, s-a stins din viaţă, duminică, la vârsta de 70 de ani, au anunţat, pe contul oficial de Facebook, reprezentanţii orchestrei.

17 sept. 2023, 17:59
Doliu în lumea muzicii populare, a murit dirijorul Viorel Leancă! „Adio, maestre!”

Viorel Leancă, cunoscut pentru contribuția pe care și-a adus-o la Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” a fost răpus de o boală nemiloasă, la 70 de ani.

Viorel Leancă a fost unul din membri de seamă ai Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, unde și-a făcut debutul pe vremea când avea nu mai mult de 15 ani. Era cunoscut ca și „copilul teribil” al ansamblului, dar s-a remarcat prin măiestria sa dirijorală.

Drama prin care a trecut Veta Biriș. A murit chiar la nunta nepoatei sale: „Mireasa nu a știut nimic. Familia mergea pe rând în pădure și plângea”
A avut o carieră de mai bine de 50 de ani în care cu fiecare notă dirijată și cântec interpretat și-a pus amprenta asupra muzicii populare românești. Astfel că, a reușit performanța de a rămâne în tot acest timp la același pupitru dirijoral.

Cu bagheta sa iscusită a condus spre succes nume mari din muzica tradițională, printre care Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Mioara Velicu, Daniela Condurache, Laura Lavric, Alexandru Havriliuc, Leonard Zamă și mulți alții.

„Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieții”

Maestrul Vioreal Leancă a fost însă răpus de o boală nemiloasă, iar la vârsta de 70 ani s-a stins din viață. Anunțul tragic a fost făcut de foștii colegi îndurerați pe pagina de Facebook a  Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”.

„Există o armonie în toamnă și o strălucire în cerul ei. Zorii dimineții au transformat această armonie în tăcere. Este tăcerea lăsată în sufletele noastre de vestea încetării din viață a celui ce a fost Viorel Leancă Maestru Dirijor al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist Ciprian Porumbescu. Astăzi, Ansamblul pe care l-a iubit atât de mult, a îmbrăcat peste straiul popular haine cernite.

Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieții, la Ceruri, acolo unde se spune că nu există lacrimi și dor sau suspine, lăsând în urmă scrierile sale muzicale, un adevărat tezaur al folclorului bucovinean și nu numai.

Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroșilor artiști, a strâns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă. Astăzi părăsește această lume, lăsând tristețe și regrete în sufletele celor care l-au cunoscut.

Dar și muzica pe care a iubit-o mai mult decât oricare alt lucru și care va rămâne întru veșnicia timpului aici, pe pământ. Suntem alături de familia greu încercată și transmitem sincere condoleanțe”, este anunțul trist făcut de colegii lui Viorel Leancă.

Într-un portret dedicat maestrului, publicat de cotidianul Crai Nou în luna septembrie a anului 2021 sub semnătura lui Constantin Hlușneac, intitulat Dirijorul ”miracol” Viorel Leancă, autorul arăta:

”Dirijorul “miracol” impresionează în toate şi astăzi, la o vârstă apreciabilă, pe care însă n-o afişează. Ţinuta impecabilă, măiestria şi prestanţa dirijorală, cu un calm asemenea valurilor mării liniştite, cu gesturi zgârcite, dar pline de înţeles pentru artiştii interpreţi, aparenta bonomie pe chipul frumos uitat parcă de timpul care sapă în fiecare dintre noi, dau actului artistic al dirijării valenţe nebănuite, mereu redescoperite de ascultătorul fidel şi pasionat. Consecvenţa, intransigenţa, hotărârea, cunoaşterea mereu perfecţionată completează profilul omului şi dirijorului Viorel Leancă. Să rămâi la acelaşi pupitru dirijoral aproape (sau peste?) 50 de ani dovedeşte dragoste inepuizabilă pentru folclorul neamului în care te-ai născut, tenacitate ieşită din comun, rigurozitate şi meticulozitate duse la cele mai înalte cote ale actului artistic.

Vrei s-ajungi în siguranţă acasă?! Te poate conduce „Gogoașă”! Actorul din „Trăsniţii” face Bolt
Desigur, calităţile, meritele şi personalitatea lui Viorel Leancă pot fi, fără îndoială, subiectul unei cărţi destul de voluminoase, căci nu ar fi prea lesne a străbate cei 50 de ani de activitate a artistului, puşi în slujba folclorului românesc, în speţă al celui bucovinean.

Acum, în aceste câteva rânduri, ne vom limita la ştiinţa maestului de a-şi alege oamenii – artiştii instrumentişti – spuma interpreţilor din Bucovina, împreună cu care Ansamblul Artistic Profesionist “Ciprian Porumbescu” a atins culmi ce pot fi comparate, fără teamă de a greşi, cu alte ansambluri profesioniste de prestigiu, din ţară sau din străinătate.