Doliu în lumea teatrului! A murit actrița Valeria Seciu, la 83 de ani. Apropiații spun că suferea de cancer

Doliu în lumea teatrului românesc! Actrița Valeria Seciu s-a stins din viață la 83 de ani.

06 sept. 2022, 14:56
Doliu în lumea teatrului! A murit actrița Valeria Seciu, la 83 de ani. Apropiații spun că suferea de cancer

Valeria Seciu suferea de cancer, potrivit unor surse. „Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, Valeria Seciu.Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească“, a transmis UNITER, pe pagina de Facebook.

Născută pe 1 august 1939, la Bucureşti, actriţa Valeria Seciu a absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marţian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa „Cum vă place“ în regia lui Octavian Cotescu.

După ce a terminat liceul și a dat de două ori examen la Facultatea de Istorie, Valeria Seciu a început să se pregătească pentru actorie. S-a pregătit cu actrița Liliana Tomescu și în perioada 1960-1964 a frecventat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa lui A. Pop Marțian, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț. Printre colegii săi de promoție s-au numărat viitori actori de mare prestigiu, precum Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu.

Printre spectacolele memorabile în cre a jucat de-a lungul carierei se numără „Maestrul şi Margareta“, „Cerul înstelat deasupra noastră“, „Menajeria de sticlă “, „Hamlet“, „Cui i-e frică de Virginia Wolf? “, „Idiotul“, „Enigma Otiliei“, „Răzvan şi Vidra“, „Apus de soare“.

Valeria Seciu a fost căsătorită cu Octavian Cotescu

Valeria Seciu a fost căsătorită cu actorul Octavian Cotescu. În 1968 s-a născut fiul lor, Alexandru, care din anul 2000 este călugăr la Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil. El se numără printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice Everghetinos (din gr., ”Binefăcătoarea”).

Citește și Doliu în lumea filmului. Actorul Ashvin Luximon a murit la vârsta de 38 de ani din cauza unui anevrism

Citește și Doliu în folclorul românesc. Matilda Pascal-Cojocăriţa a făcut anunţul trist pe Facebook