Doliu în lumea teatrului! Îndrăgita actriță Chita Rivera, câștigătoare a Premiilor Tony, a murit la 91 de ani

E doliu în lumea teatrului muzical. Chita Rivera, o îndrăgită actriță care a primit numeroase trofee Tony, s-a stins din viață.

31 ian. 2024, 16:30
Doliu în lumea teatrului! Îndrăgita actriță Chita Rivera, câștigătoare a Premiilor Tony, a murit la 91 de ani

Chita Rivera a fost o legendă a teatrului muzical. Ea e cea care a dat naștere rolului provocatoarei portoricane Anita din musicalul de pe Broadway „West Side Story”.

Actrița a murit la vârsta de 91 de ani. A intrat în istorie fiind prima femeie hispanică recompensată cu prestigioasa distincţie Kennedy Center Honor, în 2002. De asemenea, a primit Medalia Prezidenţială pentru Libertate din partea preşedintelui Barack Obama în 2009.

Citește și Cristina Şişcanu dezvăluie secretul căsniciei cu Mădălin Ionescu: „Nu mă ascund, eu fac asta!”. Fanii, uimiţi de mărturisirea vedetei!

„Cu cea mai mare tristeţe, Lisa Mordente, fiica Chitei Rivera, anunţă moartea preaiubitei ei mame, care s-a stins în pace marţi, 30 ianuarie, 2024, la New York, după o scurtă boală”, a anunţat într-un comunicat fiica actriţei, Lisa.

Chita Rivera a fost nominalizată de zece ori la Premiile Tony și de două ori a primit trofeul. În 2018 a primit premiul pentru întreaga carieră, care a cuprins aproape șapte decenii.

Actrița a fost descrisă ca fiind „o carte de istorie ambulantă a epocii de aur a teatrului muzical american” de către apreciatul dramaturg Terrence McNally, care a semnat libretele spectacolelor „The Rink” (1984) – în care Rivera a jucat alături de Liza Minnelli într-un rol pentru care a fost recompensată cu Tony – şi „Kiss of the Spider Woman”.

Chita Rivera a avut multe roluri în musicalurile Broadway „Guys and Dolls” şi „Can-Can” și a fost și protagonistă în producția originală Broadway din 1975 „Chicago”, în care a jucat rolul criminalei Velma Kelly. Rolul care a scos-o din anonimat a fost al unduitoarei Anita, care păşeşte degajat pe scenă în timp ce cântă „America” sau „A Boy Like That” în „West Side Story”.

Citește și Oana Matache și Radu Siffredi, despre experiența trăită la Power Couple România: „Vrem să arătăm că putem, deși nu suntem de mult timp împreună”. Cum s-au cunoscut cei doi

„Şansa de a fi acolo când aceste genii au creat spectacolul este un fel de binecuvântare, înţelegeţi. E un lucru pe care nu-l poţi uita niciodată”, a spus la un moment dat Rivera referindu-se la acest musical inovator, creat de Leonard Bernstein şi Stephen Sondheim.

„Când se dezlănţuia, era de neoprit şi toţi coregrafii o doreau”, a spus la un moment dat producătorul şi regizorul Harold Prince. „Nu mai e nimeni care să poată dansa, cânta şi interpreta ca Chita Rivera”.

Chita Rivera, pe numele ei real Dolores Conchita Figueroa del Rivero, s-a născut pe 23 ianuarie 1933 în Washington. Tatăl ei, muzicianul portorican Pedro Julio Figueroa del Rivero, a murit pe când ea avea 7 ani. Provenită dintr-o familie cu cinci copii, ea a studiat baletul de la o vârstă fragedă şi a câştigat o bursă la Şcoala de Balet a lui George Balanchine din New York. Era încă adolescentă când a participat la o audiţie, alături de o prietenă, pentru producţia itinerantă „Call Me Madam”, în care a şi obţinut un rol.