Doliu în muzica românească. Cântăreţ îndrăgit, găsit mort în casă la două săptămâni de la deces

Folclorul românesc este în doliu. Cunoscutul interpret bihorean Vasile Iova s-a stins din viață. Trupul artistului a fost găsit după două săptămâni de la deces.

RomaniaTV.net
23 apr. 2020, 20:50

Interpret bihorean a fost găsit fără suflare, înainte de Paște, de către vecinii săi în apartamentul artistului din Arad. Aceștia au alertat imediat autoritățile care nu au mai avut ce să mai facă pentru Vasile Iova și au declarat decesul.

Doliu în muzica românescă. Un celebru cântăreţ de muzică populară a murit la vârsta de 74 de ani

Interpretul s-a născut la 28 iunie 1954, în satul Râpa din judetul Bihor. Cariera acestuia a atins apogeul în anii 80, melodiile sale cucerind inimile românilor.

Profesor de muzică la mai multe instituții de învățământ din Arad, absolvent al Conservatorului de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și al Liceului Pedagogic din Oradea, interpretul de muzică populară Vasile Iova (65 de ani) a fost găsit fără suflare, înainte de Paște, de către vecini și autorități, în apartamentul său dintr-un bloc situat în cartierul Micălaca. Din câte se pare, Vasile Iova a fost găsit după aproximativ două săptămâni de la deces, într-o stare avansată de degradare.

Vasile Iova s-a născut în satul bihorean Râpa, de pe malurile Crişului Negru, transmițând prin cântec generațiilor viitoare autenticitatea folclorului românesc. Artistul stabilit în Arad a colaborat cu formaţii şi interpreţi de valoare, dar în memoria iubitorilor de gen a rămas mai ales cu duetele realizate alături de cântărețul arădean Ghiță Baciu.

Din repertoriul său amintim piese cunoscute, precum: „Târnăviţă, târnăviţă”, „Mândruţă cu casa-n colţ”, „Până-i lumea n-oi muri”, „Din Ţara Crişurilor”, „Mult mă judecă lumea” etc.