Doliu în politică. A murit Iulian Popa, fostul primar hăituit de DNA timp de 11 ani

Iulian Popa, fost primar al comunei Secăria din Prahova, a murit. Fostul edil a fost anchetat de procurorii DNA Ploieşti şi achitat după 11 ani.

06 ian. 2022, 19:01
Doliu în politică. A murit Iulian Popa, fostul primar hăituit de DNA timp de 11 ani

Iulian Popa a fost primar timp de 15 ani în comuna Secăria din judeţul Prahova, o comună cu peste o mie de locuitori, situată lângă Comarnic.

Vestea morţii fostului primar a fost dată de familie lui Iulian Popa.

„A plecat dintre noi, după o grea şi nedreaptă suferinţă, iubitul nostru Iulian Popa, tată, soţ, frate, unchi şi bunic minunat, un suflet frumos, infinit de generos şi dedicat comunităţii din Secăria, Prahova, satul natal pe care l-a preţuit şi gospodărit ca primar cu toată dragostea. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, se arată într-un anunţ al familiei fostului primar din Secăria, Iulian Popa.

În 2018, Iulian Popa, fostul primar al comunei prahovene Secăria, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Ploieşti într-un dosar de corupție. Fostul edil a fost acuzat de prejudicierea bugetului UE.

Citeşte şi: Familia lui Novak Djokovic reacţionează vehement: „L-au răstignit pe Iisus, acum îl răstignesc pe Nole”. Tatăl jucătorul a dat detalii despre reţinerea fiului său

Potrivit Ziarulincomod, Popa a fost judecat pentru instigare la infracţiunea continuată de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave şi instigare la infracţiunea continuată de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA s-a reţinut că “în perioada 2008 – 2011, inculpatul Măncilă Romulus, în vederea obţinerii unor sume de bani din fonduri europene şi din bugetul naţional, a depus la APIA – Centrul Judeţean Prahova, patru cereri de plată pe suprafaţă, declarând în fals că deţine animalele şi suprafeţele de teren pentru care a solicitat plata, prezentând în acest sens documente inexacte şi înscrisuri false.

Inculpatul Măncilă Romulus a fost determinat de inculpatul Popa Iulian, primarul comunei Secăria, judeţul Prahova, să încheie un contract de arendare în cursul lunii aprilie 2008, acesta din urmă întocmind şi semnând contractul fără aprobarea Consiliului Local al comunei Secăria, judeţul Prahova şi fără respectarea procedurii legale de atribuire în arendă.

În urmă cu câţiva ani, Iulian Popa a povestit, la Antena 3, cum a devenit o ţintă pentru „unitatea de elită” de la Ploieşti a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Ajuns în instanţă, fostul edil şi-a pierdut atât respectul comunităţii, cât şi sănătatea.

După 11 ani, justiţia din România l-a achitat, după ce judecătorii de la mai multe instanţe au decis că este nevinovat.

În decembrie 2018, Iulian Popa l-a acuzat pe procurorii DNA Ploieşti că i-au distrus viaţa.

„Mă cheamă Popa Iulian, am fost primar din 1996 până în 2016. M-am și îmbolnăvit, m-au dat și afară pentru bani. Asta e viața. Mare vâlvă că sunt în vizorul DNA. Mi s-a părut ciudat pentru că știam că nu e nimic în neregulă. Nu prea am dat importanță. Dar nici mare lucru nu puteam să fac.

Acolo era un tovarăș, care spunea că are gradul de comisar. (…) Nu a luat nimeni niciun leu, s-a dovedit treaba asta. Nu știa nimeni pe ce motive. Atât a afirmat acest comisar că avem fiecare de plătit niște sume care nu erau foarte mari, dar pentru oamenii simpli erau. Au avut tupeul să distrugă actele de arendare.

Le-au luat și le-au desființat, DNA. În final, ne-au găsit vinovați pe toți care nu am făcut nimic. Pe mine m-au condamnat. M-au distrus. Nu numai pe mine, ci și localitatea. (…) Nu sunt nici două săptămâni de când s-au încheiat toate în favoarea mea. Am dat și de necazul ăsta cu picioarele, cu sănătatea. De la stres”, povestea fostul primar.

Citeşte şi: Sindicatele cer număr limitat de călători în tramvai, autobuz, metrou, tren. Cum vor circula românii de acum încolo în mijloacele de transport în comun